A macska alaposan elintézte.

Hammer Diána egy esztétikai szempontból igencsak viseltes komódot mentett meg attól, hogy kidobják. Diána csiszolt és festett, és a komód még szebb, mit újkorában! A következőkben Diánától ismerhetjük meg a komód történetét és a felújítás részleteit.

Körülbelül egy éve kezdtem el bútorokat felújítani, kezdve a nagymamám elavult konyhaszekrényével, majd ettől fellelkesülve szinte minden régi bútort lefestettem, amit csak találtam. Elsősorban magamnak, illetve a család részére készítem őket, de már többen felkértek ismerősök is, hogy alakítsak át számukra egy-egy megunt darabot.

A Hemnes komódot alapvetően a szemétbe szánták, mivel alig volt rajta olyan felület, ami nem volt szétkarmolva. Mikor megláttam, egyből tudtam, hogy kár lenne veszni hagyni egy ilyen csodás darabot. Így került hozzám a bútor.

Amikor személyesen megláttam, akkor szembesültem vele, hogy sokkal rosszabb állapotban van, mint ami a képeken látszott.

Elkezdtem hát először is lecsiszolni a régi festéket azokon a részeken, ahol a kis lyukak voltak. Ez volt az oroszlánrésze a munkának, de szerencsére végül mindenhol sikerült eltávolítani a cicus nyomait. A festett részeket finom csiszolópapírral érdesítettem. Ezután a bútort alaposan megtisztítottam, majd krétafestéket használtam azokon a részeken, ahol nem csiszoltam le a fáig. Ehhez nem kell alapozó, nagyon jól megtapad a mattított felületen. Én elsősorban Lignocolor termékekkel dolgozom, így hát azt használtam itt is, abból is a Spanisch Grau árnyalatot.
2 réteg festék elég is volt, szépen befedte az eredeti színt.

Ezután már csak a waxolás volt hátra. A festett részt színtelen, a fiókokat és a tetejét pedig fehér viasszal kezeltem a tartósság érdekében. Az egész munkafolyamat körülbelül 5-6 órát vett igénybe, ehhez jött még a száradási idő.

Árban pedig kb. 5000 Ft volt a festék, amit elhasználtam, ehhez jön a viasz, de az elhanyagolható, mert nem kell sok belőle (kb. 500-700 Ft), pár csiszolószivacs és csiszolókorong (kb. 1500 Ft), ecset, ha nincs (kb. 2000 Ft), festőhenger és tálca (szintén kb. 1000-1500 Ft), egy kis maszkolószalag. Összesen körülbelül 10.000 Ft ráfordítással bárki felújíthat egy ilyen szekrényt. Ezen felül szükséges még egy csiszológép, mert arra itt nagyon nagy szükség volt! Azt gondolom, ennyit bőven megér, hogy megmentsünk egy egyébként csodás bútort a szemétbe kerüléstől.

Diána további munkái követhetők Kredenc Kreatív Műhely nevű Facebook oldalán.