Persze egy adag kreativitás is jól jön.

A fonalgrafika nem újkeletű technika, mégis mintha kevéssé lenne elterjedt. Hella 4 éve alkalmazza, és idő közben olyan magas szintre jutott, hogy már mások számára is alkot, sőt, aki szeretné, meg is tanítja a folyamatra. A következőkben azonban mi is kedvet kaphatunk az alkotáshoz, hiszen nem csak gyönyörű képeket csodálhatunk meg, de abba is bepillantást nyerünk, hogyan készülnek.

Bajuszné Kurucz Hella vagyok, édesanya, feleség, alkotó. Két kisfiam van, 4 éves Merse és 2 éves Benedek.  Az ELTE-n szociológiát tanultam. Egy budapesti szállodalánc 4*-os szállodáinak a marketing részlegén dolgoztam gyermekvállalás előtt. Nagyon szerettem ezt a munkát is, igazi pörgős, aktív, kreatív munka volt, sokat tanultam.

2019-ben született meg elsőszülött kisfiam, Merse és saját kezűleg szerettem volna elkészíteni a babaszoba dekorációt, inspirálódtam, és ekkor találkoztam a fonalgrafika technikával először. Mégpedig úgy, hogy láttam egy horgony mintát, ami ezzel a technikával készült és rövid időn belül készítettem én is egyet, majd mellé egy polipot és egy vitorláshajót is. Csak később tudatosodott bennem, hogy már az első képeim is úgy készültek el, hogy egyáltalán nem volt kérdésem, nem kellett utánanéznem hogy hogyan készül, egyszerűen csak elkészítettem, mintha már százszor csináltam volna ilyet. Ezt követően sok-sok babaszoba dekorációt készítettem rendelésre.

A fonalgrafika nem egy újkeletű dolog, már az 1900-as évek elején, valamint a 60-as, 70-es években is volt egy-egy divathullám. Akkoriban geometriai mintákat, hímzésből átvett mintákat készítettek. Ezeknél a geometriai mintáknál a mintázat aszerint alakul ki, ahogy egy bizonyos szabályt követve a szálak keresztezik egymást. Ami új, az a modern fonalgrafika. Megtisztelő és egyben nagyon izgalmas dolog, hogy én lehetek ennek a művészetnek az úttörője Magyarországon.

Amire szükség van

A fonalgrafikához tömör falapot, szegeket, fonalat vagy cérnát, valamint kalapácsot és fogót használok.

Így készülnek a képek

A falapot méretre vágom, csiszolom és lazúrral kezelem két rétegben. Megrajzolom a sablont és ez alapján bekalapálom a szegeket. Ez a fonalgrafika “munka” része, ezt követi az alkotás, amikor a különböző színű fonalakkal, meghatározott sorrendben elkészítem az adott kép rétegeit úgy, hogy szegről szegre haladok.

 

Már régóta tervezem, hogy összeszámolom, hány alkotás került ki a kezeim közül, de ezidáig ez még elmaradt. Szerintem nagyjából 200 db fonalgrafika kép van mögöttem. Ígérem, egyszer tényleg összeszámolom. 🙂

Szépen lassan, ahogy az alkotás során egyre közelebb kerültem önmagamhoz, kezdett kibontakozni a saját világom, ami egy rusztikus, virágos, természetközeli világ. Szeretem a meleg, sötétebb, természetes árnyalatokat, a fa textúráját. A szívemnek a legkedvesebbek a tavaszi virágos, mezei virágos alkotások.

Tartok workshopokat, amiket igazán nagyon szeretek, nagy élmény nekem és a résztvevőknek is, mindig tanulok én is valami újat. Nagyon elvarázsol, ahogy az alkotás hat az emberek lelkére. Magamon érzem, mennyire jótékony hatással van rám az alkotás, látom a résztvevőkön is. Június 3-án Százhalombattán lesz a következő workshop, mégpedig egy csodás vadvirágos alkotónap. Nem igényel semmiféle művészeti előképzettséget, mindenki számára nyitott. Az alkotói vágy, a kreativitás bennünk él, mindenkiben, harmóniával tölt el minket, ezeken a workshopokon pedig ennek a kibontakozását éljük át.

Fotó: Aranyosi Edit Photography

Hella további alkotásai követhetők Facebook oldalán.