Új trend.

Egy régi, esetleg csak kevéssé esztétikusnak mondható fürdőszoba nem kis munkát és költséget jelent a tulajdonosoknak. Borsai Árpádné Tünde és férje a vízvezetékszerelő szakembert igénylő munkákat kivéve, saját kezűleg újította fel kiadó apartmanjuk fürdőszobáját. Nem is akárhogyan, a már meglévő csempére ragasztottak modern vinyl lapokat. Az eredmény magáért beszél.

Az ötlet a férjemé. Már régóta terveztük, hogy vinyl burkolattal újítjuk fel a fürdőszobát, de nem nagyon tudtunk egyességre jutni, ugyanis én a csempére esküdtem, mire a férjem azt mondta, ez a jövő. Végül én fejet hajtottam, hogy akkor legyen.

Mivel  nem akartunk nagy rombolást, ezért a vinyl meglévő csempére lett ragasztva. A fal felülete nagyjából 18 m² volt pár ficakkal együtt.

Így készült

 • Első nap este: a vízvezetékszerelő lebontotta a vécét, csapokat, mosdót stb.-t.
 • Második nap: a kád kivésése következett és szintkiegyenlítés padlóponnal.
 • Harmadik nap: csempe portalanítása, zsírtalanítása, majd a fúgakiegyenlítővel telibe glettelés.
 • Negyedik nap: csiszolás, portalanítás, tapadó híd felvitele.
 • Ötödik nap:  a lapok felragasztása a falra, ekkor a ragasztó elfogyott, másnapra kellett halasztani a munka folytatását a beszerzés miatt.
 • Hatodik nap: ragasztó beszerzése, munka folytatása, közben az aljzat letétele történt.
 • Hetedik nap: a vízvezetékes beszerelte a kádat, csapokat, vécét és az egyéb dolgokat. Szilikonozás az éleknél, a fal és a padló találkozásánál.

Anyagszükséglet:  vinyl lapok, megfelelő ragasztó, derékszög, sniccer, vonalzó, mérőszalag, kenéshez ecset vagy festőhenger, a lapok felütögetéséhez gumikalapács, esetleg henger, vízmérték.

A lapokat méretre lehet vágni tapétázókéssel is akár, de némi erőlködéssel. Mi finom fogazatú gérfűrésszel csináltuk. Ebben a fázisban asztalos segített.

A felhasznált ragasztó a Diegoban kapható, kontakt ragasztásra is alkalmas. Nem voltunk megelégedve vele, mert az anyagfelhasználás nem annyi mint a gyári érték. Lehetséges, hogy azért, mert mi függőleges falra tettük és ennek a megoldásnak nagyobb az anyagigénye, azaz vastagon kellett kenni.

Munka közben – az anyaghiányon kívül – nem léptek fel nehézségek miután megtanultunk a gumikalapáccsal hengerelni, illetve az anyagot a falra nyomni.

Az anyagköltség

 • Először is szükség volt Mapei fúgakiegyenlítőből egy 10 kilogrammos kiszerelésre, ami 13 000 forintba került. Ezzel az anyaggal kellett telibe glettelni.
 • A következő fázis volt, hogy simára csiszoltuk géppel, amit a tapadóhíd felkenése követett. Ebből 5 kilogrammos kiszerelést vettünk, ami 5 200 Ft volt.
 • Végül következett a Diegóban vásárolt 2,5 mm-es ragasztható vinyl lapok (18,5×122 cm-es méretűek) ragasztóval történő kenése, illetve a fal bekenése, majd 15-20 perc várakozás után a lapok felhelyezése és felsimítása a falra.
 • A falon Diego Compact Extra 2,5 mm vastag lapokkal dolgoztunk, melyeknek az ára  4 999 Ft/m²  (Skandináv kőris és Smoky tölgy minta). Mindez összesen  94 481 forint.
 • A speciális modul vinylpadló-ragasztó költsége – többszöri utánvásárlással:  összesen 14 kg, ami  36 996 forint.Az aljzatot szintén a Diegóban kapható Compact Click 30-as 4,5 mm-es Kolumbiai fenyő lapokkal burkoltuk.  Ezek négyzetméterára 7 499 forint, kedvezménnyel 6 499 forint volt. Összesen 5,28 m²-re volt szükség, ami 34 315 forint.
 • Néhány apróságra is szükség volt:  szegélyléc, hozzávaló idomok, áttetsző szilikon… Ezek összköltsége nagyjából 20 000 Ft.

Mivel mi az egész berendezést is cseréltük, így az összeg elég magasra rúgott,  körülbelül 900 000 Ft-ra a vízszerelő szakember munkadíjával együtt.

A fal előkészítésén kívül házilag kb. 2 nap alatt meglehet csinálni 2 embernek a burkolást.

A végeredménnyel elégedett vagyok, a vendégek visszajelzése alapján – kiadó apartmanban van – nagyon szép, barátságos és nem utolsó sorban használható.

Köszönjük Tündének, hogy bemutathattuk Olvasóinknak ezt a nem mindennapi felújítási módszert! Reméljük, sokak számára hasznos segítség lesz az ő példájuk.