Összehúzott avar, rőzsekupac, farakás, süngarázs.

A sün az ősz végén téli álomra készül, így a kertekben is egy nyugodt, zavartalan, bozótos hely után néz. Fontos, hogy itt ne zavarjuk a hibernációja során – tanácsolják a hobbikert.hu szakértői.

A sün gyakran tanyázik a kertekben; népszerű, kedvelt és fölöttébb hasznos lakója a környezetünknek, mert rengeteg bogarat, hernyót, csigát fogyaszt el és ezzel segítséget nyújt az embernek a kártevők elleni küzdelemben.

Védett, mert meglehetősen védtelen állat. Csupán a felmeresztett, jókora tüskéivel tudja magát megvédeni az ellenségeitől. Veszély közeledtével megáll, összegömbölyödik, hozzáférhetetlenné válik.

Legjobban érzi magát a csalitos, bokros kertekben, a farakások, rőzsekupacok védelmében és a magas füvekkel benőtt területeken. Sündörgése közben röfögő hangot ad ki. Talán ezért kapta a helytelen sündisznó nevet, pedig annyi köze sincs a disznóhoz, mint a vízilónak a lóhoz vagy a tavirózsának a valódi rózsához.

A sünök a nappalt a fészkükben töltik és jószerint csak szürkület után kezdenek el portyázni táplálék után. Hosszú, téli álmuk idején nem táplálkoznak, tehát jelentékeny tartalékra van szükségük, amelyet zsírpárna növesztésével biztosítanak maguknak.

Lehullott falevelek, gallyak, lekaszált gyom

Az őszi fagyok beálltával nyugalmas téli szállásra van szükségük. Legjobb, ha a bokrok alatt hagyjuk a lehullott faleveleket és ezeket még fenyőgallyakkal, lekaszált gyomokkal és némi termőfölddel is alkalmassá tesszük arra, hogy belőlük kényelmes fészket készítsenek a zord, téli hónapokra.

Farakás, halom, avar a bokrok alatt

Amikor ősszel visszavágjuk a bokrok, sövények egy részét, az így keletkezett ágakat, gallyakat ne dobjuk ki, ne daráljuk le, mert hasznukat vehetjük. Ha a gyengén növő vagy épp sűrűn nőtt hajtásoktól megszabadulunk, gondoljunk a kertünkben élő sünökre, akiknek segíthetünk. Egy védett helyen készítsünk az ágakból farakást, halmot, ezzel jót teszünk nekik.

Az avarnak is hasznát vehetjük, nem csak a komposztra kerülhet. A lombseprűvel összegyűjtött lombot elteríthetjük a bokrok alatt, így védett helyet hozunk létre. A tél folyamán ideális telelőhelyet találhatnak a sünök maguknak alatta.

Süngarázs

A kertészetekben, gazdaboltokban kaphatunk ún. süngarázst. A sünház, süntanya, sünlak néven is forgalmazott mesterséges menedékeket a kert legkevésbé forgalmas, védett, nem napos helyére tegyük, oda, ahol a háziállataink nem férhetnek hozzá. Ne bolygassuk a hideg időben, különben elűzzük az esetleges lakóit. A célra megfelelő lehet egy már nem használt tengerimalac- vagy nyúlházikó is.

Fotó: Laufer Gábor

Ha túl hamar ébred

Általában a sünök az év első heteiben még a téli álmukat alusszák, és március végén-április elején kezdenek ébredezni, amikor lassan nekikezdenek az élelemkeresésének. Lárvákat, rovarokat, puhatestűeket fogyasztanak, hogy feltöltsék a zsírkészleteiket. Szokatlanul meleg télben az is előfordulhat, hogy már hamarabb ébrednek.

flickr.com/photos/timo_w2s

Az állatvédők azt tanácsolják, hogy ilyenkor tegyünk ki némi gabonamentes, nedves macskaeledelt és egy sekély tálba vizet. Amennyiben újra kemény hidegek jönnek, megvan rá az esély, hogy a sün újra elvonul téli álmot aludni. Ez esetben viszont abba kell hagyni a táplálását, ezzel arra ösztönözzük, hogy visszatérjen a téli alvóhelyére.

flickr.com/photos/watsonalan

A hobbikert.hu cikkében további hasznos tippeket találunk a sünbarát kert kialakításához.