Kellemes télen, nyáron egyaránt.

Nem csak a háziak számára, hanem a növényeknek is. Gyakori, hogy a nyáron szívesen kint növögető növények számára téli menedéket kell biztosítanunk – ez azonban nem mindig egyszerűen megoldható feladat. Csaba Krisztina – aki a pozsgás növények szerelmese – szintén így volt ezzel. Így hát gondolt egyet és a kert egy részét – a medence melletti kiülőt – újragondolva többfunkciós teret alakított ki. A nyári pihenőhely megmaradt, azonban mivel egy félig mobil télikert került rá, a kert egy része hideg időben is remekül használhatóvá vált.

Az ötlet, hogy télikertet készítsünk, onnan jött, hogy a már meglévő teleltetésre használt helyiségeink a kertben és a házban megteltek. Kellett még egy telelőhely a növények számára, de mivel szabad terület már nem volt hozzá máshol, ezért a meglévő kiülőnket gondoltuk, hogy átvarázsoljuk olyanformán, hogy télen a növények telelője, nyáron viszont újra kiülő maradhasson a családnak, barátoknak.

Ezért is döntöttünk a ponyva anyag mellett, amit javarészt átlátszó ponyvával kértünk még a tetőre is, hogy a lehető legtöbb fényt kapják a növények.

Mikor vége a fagyoknak és már nem használjuk télikertként, tavasztól fel lehet tekerni az egészet és körben nyitott, szellős. Télire viszont a ponyvák újra leengedve és a helyiség 5-15 fok közé fűtve kellő biztonságot nyújt a fagyok ellen az imádott kis pozsgásaim számára.

A munkafolyamat menete a következő volt:

A szakemberek először kijöttek és méretet vettek a helyiségről. Megterveztük az arculatát: mekkora felületen legyen átlátszó az erősített anyag, milyen színű legyen, hol legyenek a felfogatások, hol legyen a bejárata stb. A megbeszélt időre – ez nálunk egy hét volt – legyártották a ponyvát és a következő hétvégén jöttek is felszerelni, ami 4 órát vett igénybe.

A télikertünk belső kialakításánál arra törekedtem, hogy az egyik felében továbbra is legyen egy pihenősarok. A másik felében pedig a növények uralják a terepet.

Az árak egyedi tervezés alapján készülnek. Ez a ponyvából készült télikert töredék árban van az ehhez hasonló üveg vagy polikarbonát télikertekhez képest.

Már most nagyon szeretjük bár még jó idő van, azért az esték már hűvösek, de bent nagyon kellemes az idő. Felfogja a hideg szelet és az átlátszó tetőn nézhetjük a csillagos eget.

Köszönjük Krisztinának, hogy megosztotta velünk télikertjük történetét!

A pozsgásokkal ékesített kertről: Virul a pozsgás a kertben, de mi lesz vele télen?