Egy kis lakás berendezése sok fejfájást okozhat, nagyobb tudatosságot igényel, de ha jól csináljuk, garantáltan megéri a végeredmény.

Nem egy lehetetlen küldetésről van szó, hanem tudatos és kreatív lakberendezésről. Ne félj belekezdeni!

A továbbiakban 10+1 hasznos tippet mutatunk be, amelyek segítségével igazán otthonossá varázsolhatjuk az otthonunkat.

1. Tervezz!

Az első és legfontosabb szempont a lakás kialakítása és berendezése a saját igényeid és szokásaid. Érdemes végiggondolni milyen tevékenységeket fogsz végezni a lakásban, illetve ezekhez milyen tárgyakra és mekkora térre van szükséged.

2. Örömet okoz számodra?

Válogass át mindent, ami a lakásba kerül. Gondold végig, hogy az adott tárgy örömet okoz-e neked? Hozzáad bármit az életedhez? Segít a céljaid elérésében?Aminél ezekre a kérdésekre a válaszod az, hogy nem, szelektáld ki! Ne tárolgass semmit feleslegesen.

3. Tégy rendet és tartsd is úgy!

Ha minden tárgyat szanaszét hagysz a helyiségekben, úgy egy nagyobb lakás is zsúfoltnak tűnik. Tarts minden tárgyat ott, ahol használod őket, a felesleges holmikat pedig alapos válogatás után tedd valamelyik szekrény aljába. Szelektálj, rendszerezz és igyekezz mindent a helyén tárolni a későbbiekben.

4. Használj ki minden teret!

A lépcső és az ágy alatt is rengeteg üres hely van. Használd ki ezeket! Szerezz be tároló dobozokat, és rejtsd el az ágy alá a szezonális ruháid vagy a ritkán használt tárgyaid. A lépcső alatti tér alkalmas lehet beépített szekrények kialakítására, vagy takarítóeszközök tárolására szolgáló helyiség kialakítására.

5. Terjeszkedj felfelé!

Használd ki a lakás belmagasságának minden egyes centiméterét. Szerezz be mennyezetig érő szekrényeket, vagy készíts beépített szekrényt. Szerelj fel polcokat, az elektronikai eszközöket rögzítsd a falra.

6. Válassz okosan bútort!

A helykihasználás egyik legjobb módszere, ha olyan bútorokat választasz, amelyek többfunkciósak, vagy épp egy mozdulattal összecsukhatóak. Ha teheted, olyan helyről szerezd be ezeket, ahol egyedi méretre tudják szabni, így minden centimétert ki tudsz tölteni a lakásodban.

7. Játssz a fényekkel!

A sokszínű világítás nem csupán hangulatot ad lakásodnak, de tágasabbnak is mutatja a teret. Ne félj keverni a különböző módszereket, a hagyományos mennyezeti lámpák mellé szerezz be hangulatvilágításokat, LED szalagokat, vagy akár állólámpákat. Emellett a természetes fény is fontos, habár a nagyobb ablakok elveszik a helyet, mégis nagyobbnak láttatják a teret.

8. Kerüld a sötét színeket!

Elsősorban világos színeket használj a falakon és a berendezési tárgyakon is. Ha szeretnél némi sötétebb színt, akkor ezt csak kisebb falszakaszokon vagy textileken és dekoráción jelenítsd meg.

9. Tágítsd a teret tükrökkel!

Régi, de bevált trükk a tükrök használata. Optikailag növeli a teret, nem mellesleg bárhova elhelyezheted. Amennyiben nem szeretnél mindenhol önmagaddal találkozni, akkor is van megoldás. Helyettesítsd a tükröt üveggel azokon a felületeken, ahol ez megoldható.

10. Nyiss a világ felé!

Ne helyezz mindenhova zárt tároló rendszereket, szekrényeket, dobozokat mert ezek szűkítik a teret. Használj polcokat, nyitott szekrényeket. Ezek nemcsak tágítják a teret, de könnyebben is elérhetőek az itt tárolt tárgyak.

+1 Légy kreatív!

Ahhoz, hogy igazán otthonos és számodra kényelmes lakást varázsolj, szükséged lesz a kreativitásodra! Nézz körbe és gondold végig mit, hova és hogyan tudnál elhelyezni. A kisméretű lakásokat nehéz sablonbútorokkal berendezni. Tervezd meg saját bútoraid, és valósítsd meg!

Köszönjük a tippeket az ingatlannet.hu-nak!