Az ünnepi várakozás helyett gyakran fordul a december feszült, stresszes vadhajtássá.

Az adventi időszaknak elvileg a békés ráhangolódásról kellene szólnia, a gyakorlatban azonban sokszor egyszerűen csak roskadozunk a végtelennek tűnő teendők súlya alatt. Bevásárlás, takarítás, sütés-főzés, ajándékok, dekorálás is szerepel a listán, miközben próbálunk helytállni a hétköznapokban is, az amúgy is nyomasztó járvánnyal terhelt helyzetben. Mi kell a valóban békés és nyugodt karácsonyhoz?

Faragj a teendők listájából!

A helyzet az, hogy sokan nehezen hiszik el, de ablakpucolás nélkül is eljön a karácsony! Persze a fizikai és a képletes megtisztulás is nagyon hasznos, de ha nincs igazán rá kapacitás, ne erőltessük! Korábban vagy később is takaríthatunk, nem ezen fog múlni a hangulat.

Engedd el a tökéletességet!

Ha a reklámokban megjelenő tökéletesen harmonikus ünnep a mérce, akkor jó eséllyel csalódás lesz a vége! Pont jó lehet a jó is, amire mindenki örömmel emlékszik vissza akkor is, ha nem volt maga a tökély.

Osztozz a feladatokon!

Sokszor egy emberre hárul az egész készülődés, pedig mindenki kiveheti a részét belőle. A kisebb-nagyobb feladatokat érdemes közösen csinálni, vagy delegálni belőlük egy párat.

Felejtsd el a “kell”szócskát!

Azért van háromméteres rogyásig díszített karácsonyfád a balesetit megjárt befaragással, mert akarod, vagy “mert így szokás”? A szeretet ünnepe szóljon az együtt töltött időről, nem pedig a közösségi médiában való felvágásról, örökölt kényszerekről vagy irreális elvárásokról. Nem kell halászlevet főzni, ha a család nagy része nem is szereti, megteszi a zöldborsófőzelék is, ha az a kedvenc. Lehet grincsfa, lehet lakásdekoráció aszerint, ami tetszik, akár egy szerény kis Wunderbaum is.

Ajándékozz minőségi időt!

A sokadik fölösleges nyakkendő vagy kerámiaköcsög helyett az együtt töltött idő lehet a legnagyobb ajándék. Közösen programot csinálni, filmezni, társasjátékozni, beszélgetni emlékezetesebb, mint egy újabb teáscsészekészlet, ami sosem kerül ki a dobozából.

Ezeket összegezve, személyre szabva a karácsonyt könnyen feloldozhatjuk magunkat egy rakás stresszforrástól, hogy az ünnep úgy teljen, ahogy azt kell: békésen, nyugodtan, szeretetben.