Ellenáll a piszoknak.

Mondjunk búcsút a frissentartó fóliának! Helyette készítsünk saját magunk méhviaszos kendőt, amit sokkal környezetbarátabb alternatívaként használhatunk, így nem lesz többé szükségünk egyszer felhasználható, műanyagalapú csomagolásra.

Az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:

• egy darab anyag (pl. régi pamutpóló vagy lepedő)
• olló
• sütőpapír
• méhviasz (egészben vagy pasztillás)
• vasaló
• vasalódeszka

Így készítsük:

1. Először is mossuk ki a és vágjuk méretre az anyagot.

2. Fektessünk egy réteg sütőpapírt a vasalóállványra. A papírnak jóval nagyobbnak kell lennie, mint az anyagnak, mivel ez védi a vasalódeszkát. Ezután helyezzük a szövetdarabot a papírra.

3. Őröljük meg a méhviaszt, ha szükséges, a pasztillákat rögtön eloszlathatjuk. Szórjuk egyenletesen a darabokat a szövetre. Ezt követően helyezzünk még egy réteg sütőpapír rájuk.

4. Óvatosan vasaljuk a méhviaszt a textíliára, közepes fokozaton. Ha már nincs több viasz az anyagon, lógassuk fel a ruhát hűlni. Az elkészült méhviaszos kendőt azonnal bevethetjük az alumínium és folpack fólia helyett.

Miként tisztítsuk?

A méhviaszpapírnak nem szabad forró élelmiszerrel érintkeznie és forró vízzel sem szabad tisztítani. Természetes módon víz- és szennyeződéstaszító, ezért könnyű tisztán tartani. Egyszerűen öblítsük el hideg vagy langyos vízben, szükség esetén kíméletes mosogatószerrel tudjuk tisztítani. Törlőkendő segítségével szárítsuk vagy függesszük ki száradni (ne a napra).

Forrás: garten-haus.at