Kreatív hobbi is egyben a készítése.

Gabriella legújabb alkotása tulajdonképpen sok az egyben. Egyszerre művészeti alkotás és használati tárgy. Mindezeken túl készítése az alkotó számára kellemes időtöltés, hobbi, ráadásul a kaspó az újrahasznosítás, a környezetvédelem jegyében született.

Manner Gabriella néhány, a háztartásban vagy a ház körül is fellelhető – főképp kidobásra szánt – alapanyagból kaspót készített. A következőkben Gabriellától tudhatjuk meg, pontosan hogyan.

Manner Gabriella vagyok. Kétcsaládos anyuka és többszörös nagymami. Már gyermekkoromban nagyon szerettem rajzolni és minden olyan tevékenységet, amiben kiélhettem a kreativitásomat. Három éve kezdtem el komolyabban foglalkozni az újrahasznosítással. Leginkább papírral, konzerv dobozokkal, üvegekkel kezdtem dolgozni. Minden olyan tárgyban lehetőséget láttam, ami másnak haszontalannak tűnt. Ránéztem és azonnal azon kattogott az agyam, hogy milyen formában lehetne átalakítani és hasznossá tenni. Minden, ami újrahasznosítható dolog, megfordult a kezemben és újjászületett valamilyen formában. Csináltam például csiga kaspót hungarocellből, madarakat, flamingót, darut, hattyút, libát. Mindezt  rongy, műanyag flakon, drót, cement felhasználásával. Készítettem teknőst, alkottam virágtartókat, de foglalkozom díszek és koszorúk készítésével is. Nagyon sokszor természetes anyagot gyűjtök. Toboz, termések, ágak stb. És ami gyerekkoromból maradt, az a rajz iránti rajongásom. Jelenleg is tanár segítségével fejlesztem a tudásom.

Nagyon szeretem az alkotást. Kikapcsol és igazán önmagam lehetek. Újabb és újabb ötletek születnek és többször több anyaggal is kipróbálom, hogy melyik a legszebb. Folyamatosan jönnek az ötletek. Így jött az a gondolat is, hogy hogyan tudnék kicsi pénzből könnyű madárkaspókat készíteni. Éppen ezért elkezdtem kísérletezni az anyagokkal.

Így elkészült az első olyan kaspóm, ami nagyon könnyű, mégis tartós. Semmi más nem kell hozzá, csak műanyag flakon, drót, papír, tapétaragasztó és háztartási keményítő.

Így készül lépésről lépésre

1. A tapétaragasztót beáztatjuk, hozzáöntünk egy kis  háztartási keményítőt. Amíg a ragasztó ázik, addig az újságpapírt és a rongy darabokat csíkokra vágjuk, majd egy 5 literes műanyag flakon egyik oldalát kivágjuk olyanra, amilyenre szeretnénk.


2. Ezután a kupakra csinálunk egy lyukat, ahol a drótot belehelyezzük. Érdemes egy kis gipsszel belülről a kupakot megkenni, megvárni amíg megszárad, így már nem mozdul el a drót, és ezután már nyugodtan lehet hajlítani. Ki lehet alakítani a madár nyakát és fejét.


3. Ezután a papírcsíkokat meg kell kenni a ragasztóval. Majd ezeket a nyakánál a drót köré tekerjük és ezt kell tenni  a műanyag flakon oldalain is. Érdemes 2 rétegben dolgozni. Ezután jön a szárítás. Majd ugyanezt kell csinálni a rongycsíkokkal is. Ezt három rétegben kell felvinni.


4. Ezt a szárny kialakítása követi. Vékonyabb rongycsíkokat tépünk és áztatunk a ragasztóba. Ha ezzel megvagyunk, kivesszük, megcsavarjuk, úgy rakjuk rá és formázzuk. Ez is nagyon könnyű, mert jól tapad. Újabb szárítás után már csak a festés van hátra.


5. Fehér zománcfestékkel fejezzük be a testét. A csőre és a szeme akrillal vagy bármilyen tartós festékkel megoldható.

A száradással együtt – ami nagyon fontos – 1,5 hét alatt készült el.
A költsége nagyjából 1800 forint, hiszen kevés és újrahasznosítható anyagra van hozzá szükség.