Gyönyörködtet, elmélkedésre sarkall, kizökkent a hétköznapokból.

Akit vonz a japánkertek egyedülálló hangulata, annak megmutatjuk, hogyan, milyen fő motívumokkal valósíthatja meg a saját kertjében, vagy legalább annak egy részében.

Aki járt már japánkertben, az megtapasztalhatta azt a fajta határtalan békét, harmóniát és nyugalmat, amelyet a hely magából sugároz. A lépőköveken, kis ösvényeken sétálva úgy érezzük, egy másik dimenzióba kerültünk, szinte lelassul az idő az ott töltött percek alatt.

A kert hangulata valóban egyedi és különleges – de vajon utánozhatatlan is? Melyek a fő jellemzői, milyen részekből épül fel? Ha ezeket ismerjük, magunk is tervezhetünk, komponálhatunk egy meghitt kis szegletet a csendes meditációhoz. Egy tökéletes helyet, ahová elvonulhatunk a mindennapok zaja elől, hogy kicsit feltöltődjünk.

Mindenekelőtt említést érdemel, hogy a japánkertben a növények, valamint a műtárgyak és más kiegészítők elrendezése mind azt szolgálja, hogy egy kis időre el tudjunk szakadni a hétköznapok gondjaitól és egyéb külső hatásoktól, és át tudjuk magunkat adni a zavartalan pihenésnek, kikapcsolódásnak. Nem utolsósorban pedig gyönyörködni tudjunk a harmonikus környezetben.

A sétaút körbevezet és sorban megmutatja a kert látnivalóit.

Kőlámpások mindenütt. Eredeti funkciójuk szerint az esti teaszertartások alkalmával világították meg a teakunyhóig vezető utat.

Az egyik fő motívum a tengert vagy folyót szimbolizáló víz, amely általában tó, vízesés vagy folyóka formájában jelenik meg.

A bambusz szinte elmaradhatatlan kísérő.

A vizet hullámosra gereblyézett homok is helyettesítheti.

A hegyeket szimbolizálják a különleges formájú, mintázatú vagy színű kövek.

A sziget és a szigetre vezető kis híd is fontos elem.

Jellemző továbbá az alacsonyra, kerek formájúra nyírt puszpáng vagy más örökzöld.

Gyakori növény a japán juhar, amelynek színes lombú fajtái zöld fák előtt csodás kontrasztot alkotnak.

Szintén kedvelt növény a japán feketefenyő, amelyből bonsai fácska is nevelhető.

Japán kőszobrocskák teszik teljessé az összképet.