A sokszor már elviselhetetlen kánikula különös kreativitásra sarkall.

Az új praktika azoknak szól, akiknek nincs légkondijuk, de van ventilátoruk, takaróhuzatuk és egy kis hűsölésre vágynak.

A technika lényege, hogy bele kell bújni a huzatba úgy, hogy annak nyílása az eszköz(ök) felé nézzen, majd a beáramló hűs levegő a textilt felfújja, mi pedig élvezhetjük a kellemes klímát. A haladók szerint a ventilátor mögé elhelyezett fagyasztott vizes üveg még fokozhatja a hatékonyságot.

Azért ez a praktika több kérdést is felvet: mennyire biztonságos? A háziorvosok is jó szívvel ajánlanák?

Amennyiben a ventilátort rendeltetésszerűen használjuk, nem kerül le róla a védőburok, és nem takarjuk le a szellőzőit, jó eséllyel nem csinál különösebb zűrt. Viszont egészségügyi szempontból nem javasolt közvetlenül elé ülni vagy feküdni, mert hosszútávon – különösen az arcunkra irányítva – könnyen kiszárítja a bőrt, az orrjáratokat és a szemet is, ami további kellemetlen tünetekkel járhat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a koncentrált hideg levegő megfeszíti az izmokat, így nyakfájdalmat, izomgörcsöket okozhat idővel. Az erre érzékenyeknek semmi esetre sem javasolt, ahogyan porallergiásoknak sem!