Sárkány és gombák.

Galacsné Uresch Renáta egy üveg fűszertartóból készített mesebeli jelenetet ábrázoló hangulatfényt. Az alábbiakban Renátától megtudhatjuk a készítés részleteit.

Régi vágyam volt egy olyan gombás lámpa, amit ragasztópisztollyal és egy fatörzs felhasználásával készített valaki egy videóban. Asztaldíszekhez is készítek süthető gyurma figurákat dekorosoknak és az egyik hölgy egy olyan asztaldíszt alkotott, ahol az életkép egy üvegbúra alatt volt egy fa alapon. Megtaláltam ezt a fűszertartót, és jött az ötlet. Először egy Aliz csodaországban témát képzeltem el, hogy alul vannak a gombák és néhány tárgy a meséből, a lányka ül a tetején, a szoknyája ráomlik az üvegre, de sok fantasy témájú dolgot készítek és valahogy most sárkányos téma felé vettem az irányt.

Amire szükség volt

  • Egy bambusz alapú fűszertartóra (de már kinéztem egy Nutellás poharat is erre a célra itthon),
  • alufóliára,
  • ragasztópisztolyra,
  • vászonkép kis fa rögzítőire (ebből egy csomag volt nekem itthon),
  • akrilfestékre,
  • izlandi zuzmóra,
  • egy szilikonlapra és
  • egy LED-es izzósorra (amiből levágtam azt, amire nem volt szükségem).

Így készült

Megkértem a férjemet, hogy segítsen kifúrni a bambusz lapot, ezen átfűztem a LED-es izzót. Alul a kapcsolós dobozt felragasztottam. A lap tetejére tettem a LED egy részére az alufólia gombócot, majd a gombóc mellett és a tetején tetszőlegesen behajtottam a LED-eket úgy, hogy maga a fénylő szem felül legyen, alul pedig egy dupla szál. Rögzítettem a ragasztóval őket, közben a szilikonlapra kis gombafejeket nyomtam a ragasztóból.

A rögzített LED-es szárakon fentről lefelé folyattam a ragasztót, ezzel alapot adva a gombafejeknek. A megszilárdult fejekbe nyomtam a ragasztópisztolyt, hogy megolvassza és rányomtam a szárakra. Az alufólia sziklára ragasztottam zuzmót, s a kisfiam talált itthon egy műanyag kristályt, az is ment a zuzmók közé. Addig raktam a zuzmókat, míg eltakarták az alufóliát. A bambusz lap aljára rögzítettem még azokat a kis falapokat egymásra helyezve, hogy stabilan álljon, majd körbe is tettem még alufóliát úgy, hogy csak a kapcsoló látszódjon ki. Alul a lapot és a fóliát feketére festettem akrillal. Az üvegre elkészítettem a fekete gyurmával bevont alufólia gombócot, majd egy gyűrött alufóliával megmintáztam. Erre ment a sárkány.

130 fokon sütöttem. Sütést, majd hűlést követően leszedtem a sárkányt, tisztítottam a felületet és visszaragasztottam kétkomponensű epoxi ragasztóval.

Majd valamilyen jobb ötletet kell kitalálni az elemek cseréje miatt, itt én szabadon hagytam a tartót alul.

Az összes ráfordított idő nem volt több szerintem sütéssel együtt mint 3 óra.