Ahány ház, annyi szokás, ez az ünnepeknél sincs másképp.

A karácsony világszerte számos országban az egyik legnagyobb ünnep, de a szokások nemzetenként eltérnek. Nálunk a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hús és a bejgli, ami szinte minden otthonban megtalálható december 24-től, de nézzük a teljesség igénye nélkül, máshol mik a szokások:

Anglia

A fényárban úszó utcák és házak meghittségében várják Father Christmas-t (Karácsony Apó).  Ő hozza majd az ajándékokat a gyerekeknek a kandalló fölött lógó zoknikba. A hagyományos karácsonyi ebédjük általában sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból készül, sült krumplival, kelbimbóval, és Christmas pudingból, aprósüteményből áll. A pudingba kerülő alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal az ünnep előtt beáztatják és sokáig érlelik, a pudingot magát pedig végül brandyvel flambírozva tálalják.

Finnország

A finnek hagyományosan fahájas tejberizzsel indítják a reggelt, amibe egy szem mandulát rejtenek. Aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben, illetve közeli férjhezmenetelt is jósolhat a fiatal nők számára. A tradicionális menü náluk az üvegfúvó módra készített hering, amit  általában rozskenyérben sült sonka követ, sült krumplikásával. Mézes, gyömbéres süteményeket fogyasztanak desszertként. A vacsoraasztalt viszont aznap nem szedik le, hogy az esetleg arra járó karácsonyi manók is jóllakhassanak.

Norvégia

Az év ezen időszakában kevés a napfény náluk, ezért az ünnepek tájékán a fénydekoráció nagyon hangsúlyos náluk. A karácsonyi vacsora előtt körbeéneklik és -táncolják a karácsonyfát, majd asztalhoz ülnek. A hagyományos vacsora, amit legtöbbször a nagymama készít, roston sült sertésborda savanyúkáposztával, főtt krumplival, kolbásszal és a világ legszaftosabb húsgolyójával és hozzá valamilyen mártást. A vacsora után a férfiak feladata az italok felszolgálása, ami általában egy erősen köményes snapsz-szerű szeszesital, de a gyerekek sem maradnak finomság nélkül, a legtöbb helyen sandkaker (mandulás vajas keksz), a krumkaker, amely egy kardamomos vajas krémmel töltött kosárka, illetve egy tejberizshez hasonló desszert, a risengrynsgrøt  közül falatozhatnak.

Görögország

Náluk szinte az egész december ünnep, de a Dodekamero fedi le a karácsonyt, ami 12 napig tart (december 25-től január 6-ig). Szerintük a a Föld mélyén gonosz manók élnek, akik ezen időszakban abbahagyják a a Földet tartó fa törzsének elfűrészelését, és ilyenkor feljönnek az embereket bosszantani. Hogy a házban ne rosszalkodjanak, mivel csak a tűztől félnek, a házi tűzhelyben a láng nem aludhat ki. Különleges kereszttel díszített karácsonyi kenyeret (Krisztopszomó) sütnek, és általában sertéssültet (vagy bárány, kecske) készítenek görög salátával, de a karácsonyi pulyka is egyre népszerűbb. Klasszikusnak számító desszertjük a Melamakarona, ami egy búzadarából, fahéjból és szegfűszegből álló sütemény mézbe áztatva, és a Kourabiedesz, ami rózsavízből készült friss vajsütemény, meghintve porckorral. Az ünnepi asztalt ők sem szedik le egyből, hogy Vaszilisz, vagyis a Télapó tudjon falatozni, ha betér.

Lengyelország

A lengyelek december 24-én nem esznek húst a karácsonyi böjt szellemében. Tradicionális ételnek számít náluk a céklaleves, a mákos kalács és a hal. Úgy hiszik, ha a karácsonyi asztalukhoz nem páros számú ember ül le, akkor valaki szerencsétlen lesz a következő évben közülük.

Franciaország

Père Noël, azaz a Télapó jön hozzájuk karácsonykor. Hagyományosan libamájpástétom, lazac, kagyló és/vagy csiga kerül az asztalukra, amiket általában valamilyen szárnyashúsból álló főétel követ, továbbá íncsiklandó francia sajtok. Desszertfronton a karácsonyi fatörzs, azaz a Buché de Noel a legnépszerűbb édességük.

Portugália

A leginkább piros hímzett terítővel díszített asztalukhoz ülne le a karácsony esti vacsorához, amit Consuada néven emlegetnek. Mediterrán országként szinte biztos, hogy a menü részét képezi valamilyen  kagylóból vagy tőkehalból készült fogás, de a gesztenyével töltött pulykasült is klasszikusnak számít, amihez savanyított répa a köret. Az úgynevezett Királynő-torta a tradicionális desszert, de régiónként más édességek is közkedveltek, mint például a a tojásfehérjéből és kukoricadarából készülő Broa.

Új-Zéland

A tőlünk igen távoli szigetországban ilyenkor bizony nyár van. Ők nem várják a fehér karácsonyt és a szánkózást, helyette piknikeznek, barbecue-t sütögetnek, kriketteznek és a barátaikkal időznek. A menüben szerepel pulyka rengeteg zöldséggel és hallal kísérve, ahogy a kolbászok, a burgerek és a saláták is. Desszertnek gyümölcskenyeret, vagy habos Pavlova-tortát fogyasztanak. Azért a Télapónak is készítenek ki a gyerekek egy pohárka sherryt, némi vagdalthúsos pitét, almás pitét és egy jó pohár tejet is, hogy neki is jusson a finomságokból.

Forrás: Why Christmas