Új szerepben a dohányzóasztal.

Egy régi, kiszolgált dohányzóasztal tetejét cserélte le Proháczik Ágnes, és egy kis csavart is vitt a dologba: kavicsok és növények is helyet kaptak az asztallapban. Az alábbiakban Ágnestől ismerhetjük meg a mutatós kerti asztal átalakulásának történetét.

Elég sok – másnak lomot – szedek össze, melyről a betárolás pillanatában még nem tudom mi is lesz később. Sok kreatív ötletem van, szívesen dolgozom fával, fonallal, papírral.

Ez a kisasztal egy biatorbágyi ház bútorainak felszámolásából való, még 2020-ban szereztem meg. Azóta vártam az ötletet, hogy mi is legyen belőle, persze közben több átalakítási projektem is lefutott.

Az asztal teteje szétmállott pozdorja volt lakkozott felülettel. Ezt mindenképp cserélni szerettem volna, ugyanakkor a váz tömör keményfa volt tökéletes állapotban.

Hétvégi projektem volt az asztal felújítása és terveim szerint csak egy gyalult, csiszolt fa asztallapot kapott volna, hosszában két részből. Egy szál deszkám volt ekkor otthon, mely az asztalvázhoz túl keskeny volt, és deszkát beszerezni a hétvégén nem tudtam. Megoldásként jutott eszembe, hogy középen valami más anyaggal, de természetközeli módon kellene kitölteni a hiányzó részt. OSB lap állt még rendelkezésre, ezért lemodelleztem, hogy a két szélre rögzített deszkalap alá felcsavarozva az OSB-ből vágott csíkon kapok egy mélyedést az asztalban. Innen jött az ötlet, hogy kővel kellene kitölteni és a bejárónk murvájából nagyobb köveket csenve került kitöltésre a középső mélyedés. A kaktuszok a természetesség és a színek harmóniája miatt kerültek bele.

Amire szükség volt

 • Egy régi dohányzóasztal,
 • egy szál deszka,
 • egy csík OSB lap,
 • Milesi GTX 608 festék,
 • csiszoló,
 • egy kis vödör kő,
 • 2 kaktusz.

Így készült

 1. Lecsavaroztam a régi asztallapot.
 2. Lecsiszoltam az asztal vázát (kézzel csiszolópapírral).
 3. Lemértem, leszabtam az asztal szélső deszkáit, lecsiszoltam a lapot és az éleket (sarokcsiszolóval).
 4. Leszabtam az OSB csíkot középre.
 5. Leszabtam az első és hátsó élre vékony lécet, hogy a mélyedésből a kő ne essen ki.
 6. Lefestettem a vázat, a deszkát, az OSB csíkot, az élzáró lécet.
 7. Összecsavaroztam.
 8. Feltöltöttem kővel és belehelyeztem a kaktuszokat.

Amire érdemes figyelni

Az OSB lap rögzítésénél én ferdén csavartam be a csavarokat, és kellő mennyiségű csavarral kell rögzíteni, mivel a kő súlyát el kell bírnia.

Idő, költségek

Egy vasárnap délután kellett ahhoz, hogy elkészüljön.

Nekem nem került költségbe, mert a férjem mindig vesz nekem faanyagot, festéket, csavarokat, csiszolópapírt, hogy ha kedvem támadna “játszani”, akkor legyen hozzá anyagom. Ami költség lehet, ha nincs otthon egy deszka, lazúr, kis vödör kő, csavar, ami összesen kb. 4.000 Ft.

Bátran ajánlom mindenkinek, hogy a saját kedve és ízlése szerint fusson neki és alkosson szép dolgokat, mert az eredményen kívül az odavezető út – amíg dolgozik rajta – hihetetlen örömet ad.