Ne csak tárolásra használjuk, alakítsunk ki rajta kellemes, meghitt zugot!

Némi odafigyeléssel és egy kis kreativitással a lakásunk egyik legkellemesebb helye lehet.

Ami alap: új burkolat

Az erkélyeket sokszor elcsúfítja a felpattogzott, vagy éppen meglehetősen divatjamúlt burkolat, amit sokan próbálnak eltakarni. Speciális festékekkel vagy felületkezelő szerekkel látványos változást lehet elérni, de tartós megoldás csak az lesz, ha az újraburkolás mellett döntünk.

Kerámialap

Az új burkolat hosszú évekre szól. Fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk. Ez kevésbé csúszik és a fagy sem tesz benne kárt. A vintage vagy mediterrán stílustól a modern, minimalista betonig minden kapható, csak tudjunk választani!

Valódi fa

A valódi faburkolat bár nagyon szép, sok vele a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális – és drága –, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy.

WPC

A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC burkolatot választunk – igaz, a minőség érdekében ez esetben egy kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni. Ez a fa-műanyag kompozitanyag a két alap összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi. Vagyis szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják – mondják az újHáz Centrum szakértői.

Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy utókezelésre (lakkozásra, olajozásra) lenne szükség. Választáskor viszont figyeljünk rá, hogy színe egy picit világosodik a lerakás után.

pici_erkely_01

pici_erkely_02

Falfestés

Ha a falak nincsenek megfelelő állapotban, érdemes újrafesteni az érintett szakaszt. Figyelem: társasház esetében ehhez a közgyűlés engedélyére van szükségünk! Ha festésre nincs lehetőség, dekoratív paravánokkal vagy növények felfuttatására alkalmas rácsokkal takarhatjuk el, amit szeretnénk.

Hangulat lépésről lépésre

Kültéri világítás

A hangulatot alapvetően meghatározza a világítás. Ha elfér egy nagyobb asztal, aminél majd vacsorázni lehet, mindenképpen tervezzünk lámpát is fölé! De jól jöhet egy fali lámpa is az ülőalkalmatosság mellett, ha kültéri olvasósarkot szeretnénk. Lényeges, hogy kültéren biztonságosan használható típusokat válasszunk.

A tudatosan elhelyezett fő fényforrásokat egészíthetik ki a hangulatért felelős apró fények, lampionok akár napelemes kivitelben, vagy épp a szélfogóval ellátott gyertyák.

Bútorok, stílusos kiegészítők

A hangulatot természetesen a berendezés teszi teljessé. A harmonikus összképhez figyeljünk rá, hogy a burkolathoz illő bútorokkal rendezzük be a rendelkezésre álló teret! Kisebb alapterületen is szabadon szárnyalhat a képzelet.

Építhetünk modern garnitúrát ytong téglákból is, filigrán fémbútorokkal franciás, színes ülőpárnákkal keleties hangulatot teremthetünk, akár egy-két négyzetméteren. Stílusos kosarakkal, ládákkal – amelyek teteje akár ülőhelyként is szolgálhat, ha néhány párnával kényelmesebbé tesszük – pedig még tárolásra is találhatunk helyet.

pici_erkely_03

Pici erkély trineswardrobe.com

Pici erkély dwellingdecor.com

Pici erkély decohunter.com

Pici erkély   ikea.com

Pici erkély amberphotography.wordpress.com

Pici erkély wielokat-zieleni.blogspot.com

Pici erkély recycled-things.com

Pici erkély monadesignstudio.tumblr.com

Pici erkély katstories.blogspot.com

További információk: újHáz Centrum