Háromszög alap.

Bíróné Anita az ünnepi dísz alapötletét az interneten találta, majd férjével közösen megalkotta. Az eredmény egy letisztult, hangulatos és mindezek mellett igazán látványos dekoráció. A következőkben Anitától ismerhetjük meg a készítés részleteit.

Nagyon szeretünk családi szinten is, és személyesen én is “kreatívkodni”. A karácsony számunkra egy nagyon fontos ünnep, minden évben gondos odafigyeléssel és sok-sok újdonsült alkotással készülünk rá. A nappalinkban található még egy 3 méter x 60 centi szélességű alapon egy téli falu terepasztalunk, amely visszatükrözi a régi karácsonyok melegét, a gyerekkoromat, a régi teleket.

Az interneten találkoztam a dísz ötletével, viszont nem szerettem volna a boltban megvásárolni, nem szerettem volna mással elkészíttetni, hiszen egy rendkívül kreatív család vagyunk, akik azt vallják, hogy semmi sem lehetetlen. Többet ér számomra, hogy én alkothatom meg, hogy több napon át foglalkozhatok vele, szépítgethetem és a végén szívmelengető látvány fogad, hiszen a sok-sok kellékből idővel összeáll az alkotás. Csodás érzés számomra ezt a folyamatot végigkövetni.

Az első lépésünk az volt, hogy kiválasztottuk és megvásároltuk az alkotáshoz szükséges faanyagot. Az egyik bevásárlóközpontba vezetett az utunk, ahol a férjemmel gondosan kiválogattuk azokat a darabokat, amelyek ékeskedhetnek majd a dekorációnk alapjaként. Figyeltünk arra, hogy szép, csiszolt legyen, ne legyen hibás a léc. Szükség volt kb. 100 darab csavaros kampóra, amelyen átfűztük az internetről rendelt égősort, ami 150-200 darabos volt, hogy szépen mutassanak az izzói. A háromszög összeszegeléséhez pici, apró szegeket használtunk. Az én háromszögem 1 méter 30 centiméter magas, az alapja pedig 95 cm hosszú, 10 cm széles. Végezetül pedig szükség volt fenyőágakra, fenyőfadíszekre, egy kis manóra, ragasztópisztolyra.

Először a férjem pontosan és gondosan kimérte a léceket, amiket egymás mellé helyeztünk a lehető legpontosabb végeredmény érdekében. Kiszámoltuk a szögeket, hogy melyeket kell betartanunk ahhoz, hogy matematikailag pontos háromszöget kapjunk a végén. Méretre vágtuk, bejelöltük a két oldalán a csavaros kampók helyét, ezek 6 cm távolságra helyezkednek el egymástól, majd belecsavaroztuk a végső helyükre. Elkészült a háromszög talpa, amelyhez ugyanolyan vastagságú lécet használtunk fel. 2 db 45 cm-es lécet csavaroztunk egymásba, így stabilan megáll a háromszög. A legvégén átfűztem a kampókon az égősort, alulról kezdtem el felfelé fűzni, átlósan, minden másodikba. Majd amikor a tetejére értem ugyanez a folyamat ismétlődött lefelé is. Ezt követte az alap dekorálása, amely egy egész estét vett igénybe. Ragasztópisztolyt használtam hozzá, igyekeztem eltalálni a megfelelő mértéket és mennyiséget, hogy ne essek túlzásokba, de mégis valami különlegeset alkothassak.

Összesen 10-12 órát vett igénybe minden munkafolyamatot beleszámítva az alapkészítéstől kezdve a dekorálásig.

A díszek, a ragasztópisztoly betétek, az égősor, a manó, a faanyag, a csavarok árát összeadva a végső költség 15.000 forintra jön ki. Viszont ez az összeg elenyésző amellett, amilyen boldogságot okozott az elkészítése, a folyamatok, megélni, hogy a semmiből milyen alkotás születhetett, és óriási öröm minden nap látni ahogyan a nappalinkban tündököl.