Melegség a téli estékre.

A kandalló nyújtotta élményről azoknak sem kell lemondaniuk, akiknek nincs lehetőségük bevállalni egy kandalló építésével járó terheket.

Lakatos Zsolt saját kezűleg pár nap leforgása alatt építette meg saját biokandallójukat. A következő sorokból megtudhatjuk, pontosan mi mindenre volt ehhez szükség.

“Az elképzelés, hogy saját kandallónk legyen, már régóta megvolt, de helyhiány miatt nem tudtuk megvalósítani. Egyik ismerősünktől hallottunk a biokandallóról, és mikor élőben láttuk, hogy igazi lánggal ég és plusz hőt is ad, akkor határoztuk el a párommal, hogy megépítjük. Saját lakást vásároltunk, így a hely már adott volt. Egy délután számolgattunk és rajzokat készítettem, hogyan is nézne ki. Három tervezetet mutattam meg a páromnak, míg ő a mostaninál maradt. Ami nagy inspirációt adott, hogy tél közeledtével milyen jó is lenne egy valódi kandalló mellett összebújni és csodálni a lángokat, miközben egy pohár forralt bort vagy egy teát elfogyasztunk. Általában amit eltervezek, azt véghez is viszem, a megépítés is hatalmas magabiztosságot adott, főleg hogy segítség nélkül építettem meg.

A tervezésnél elsősorban gipszkarton és fém profil jött szóba, de mivel nem dolgoztam vele sokat, így a tetőléc maradt, ami olcsóbb is volt és dolgozni is könnyebb vele. A megépítéséhez tehát az előbb említett tetőlécre volt szükségem (kb. 60 m) és DO IT hőálló táblákból építettem a kandalló köré egy dobozszerűséget, ami megvéd az esetleges tűztől A homlokzatát és az oldalfalait 12,5 mm-es gipszkartonnal borítottam be, az alsó és felső párkányra fényes fekete színű járólapot helyeztem. A külső borítás pedig Barcelona gipsz alapú díszkő, ami a nappali egyik falát is borítja, így is érzékeltetve, hogy a nappali része a kandalló. Ezen kívül szükségem volt 130 db 2,5-es facsavarra és 150 db gipszkarton csavarra. A gipszkarton éleit az illesztésnél üveggyapot csíkkal és glettel dolgoztam össze megakadályozva, hogy a gipszkarton nedvességet vegyen fel és púposodni kezdjen. Az egész munkafolyamat alatt mindent vízmértékkel ellenőriztem, hogy valóban minden kis részlet egyezzen.

Eredetileg diplomás ápolóként dolgozom, de középiskolás koromban bátyám, aki kőműves és burkoló, vitt mindig magával oda, ahol dolgozott és ott nagyon sok mindent ellestem, így rutinosabban is kezdtem az építéséhez. Jobban szerettem volna magát a vázat alumínium profilból építeni, de ahogy azt fent említettem, ahhoz nem volt elegendő tudásom a munkafolyamat során, amire nagyon oda kellett figyelnem. Amiatt, hogy mindig úgy kellett az adott munkafolyamatot végeznem, hogy az a következő alapja is,  sokszor több percre is megálltam, míg elterveztem és vizualizáltam, hogy hogyan is fog kinézni. Pontos munkát kellett saját magamtól elvárni, mivel mondhatni ez a lakás egyik ékessége lesz.

Az egész munkafolyamat kb. 5 napot vett igénybe, sokszor éjszakás műszak után, 2-3 óra alvás után folytattam, mivel teljesen elkapott a hév, hogy milyen lesz, ha készen lesz. Két teljes napot csináltam reggeltől estig, a maradék 3 nap éjszakai műszakok után összeadva értendő. Rengeteget kellett az OBI áruházba is mennem anyagért, mert nem akartam egyszerre sokat sem felhalmozni, mindig annyit vásároltam, amit nagyjából kiszámoltam.

A költségeket összeadva – a kandalló árát is beleértve – körülbelül 80 ezer forint. De ez az ár mégis eltörpül egy kéménnyel rendelkező kandallóé mellett, és ugyanúgy csodálhatjuk a sötétben a kandalló lángjainak táncát, vagy az illatosított bioalkohol mesés narancsos-fahéjas illatát, ami még meghittebbé teszi az ünnepet.”