Nincs is annál nagyobb sikerélmény, mint amikor a konyhában kotyvasztott uborka egyszer csak savanyúvá változik, a család pedig elájultan mártogatja a szendvics mellé. A savanyítás nemcsak művészet, hanem a túlélés egyik ősi formája is – és mostanra menő, fenntartható hobbivá nőtte ki magát.
Mi is az a savanyítás, és miért olyan menő?
A savanyítás egy ősi tartósítási módszer, ami vagy sóval (fermentációval), vagy ecettel működik. Elpusztítja a kórokozókat, és olyan savas közeget teremt, amitől a zöldség nemcsak sokáig eláll, hanem ízekben is robbant. Ráadásul nincs benne semmi mesterséges: csak só, víz, idő – meg persze tér, hogy elbűvöljenek a buborékok.

Mi kell hozzá? Nem atomfizika.
- Zöldség: uborka, retek, hagyma, karfiol, sárgarépa, amit csak szeretsz.
- Tartósító alap: ez lehet sós víz (fermentációhoz) vagy ecetes-cukros lé.
- Fűszerek: kapor, fokhagyma, babérlevél, mustármag, koriander, amit találsz a fűszeresfiókban.
- Tiszta üvegek: ne sajnáld őket, most végre hasznukat veszed.


A folyamat – avagy hogyan lesz a fél kiló retekből gasztronómiai történelem
- Tisztíts, darabolj: alaposan mosd meg a zöldségeket, szeleteld kedved szerint.
- Tömködd üvegbe: jó szorosan, de ne zúzd szegényeket.
- Keverd ki a levet: ha fermentálsz, akkor 3-5%-os sóoldat kell; ha ecetezel, akkor 1:1 arányban víz és 10%-os ecet, így kb. 5%-os savanyítólé lesz belőle – ez már biztonságosan tartósít. Adj hozzá egy kis cukrot és fűszereket is.
- Töltsd fel, zárd le: ügyelj, hogy minden zöldség lé alatt legyen.
- Várj, mint egy jó meditáló: a fermentálás 3-7 nap, ecetes savanyításnál már 1-2 nap alatt érezhető a változás.

Miért csináld?
- Mert menőbb, mint egy hipermarket-polc.
- Mert így tudod, mi van benne.
- Mert boldogsághormon szabadul fel, amikor kinyitod az üveget, és az illat megcsap.

Bakik, amikből tanulunk
- Ha a zöldség kilóg a léből: penész.
- Ha nem elég sós a lé: penész.
- Ha nem tiszta az üveg: penész.
- Ha megborulsz és ecetes vizet öntesz a kaktuszra: az már egy másik cikk témája.

Kezdd kicsiben, de kezdd el!
Nem kell egyből 40 literes hordóban gondolkodni. Egy kicsi befőttesüveg, némi bátorság, és már indulhat is a savanyítás. A végén még azt is megkockáztatjuk: lehet, hogy nemcsak a zöldség, de a kedved is jobb lesz tőle.