A szellő játszik rajta.

A szélcsengőket általában orgonasípokra emlékeztető, különböző hosszúságú vékony csövek, apró csengők vagy más, fémből vagy fából készült tárgyak, illetve valamilyen súly alkotják. A szabad ég alatt felfüggesztve részei a természetes légmozgástól véletlenszerűen egymáshoz verődnek; ez a fuvallat szólaltatja meg a különleges ütőhangszert. A szélcsengő csilingelő, csengő-bongó hangja a fül számára kellemes, harmonikus akkordokként, egyszerű dallamként áll össze, megnyugtató, monoton háttérzajként szolgál.

Szélcsengőből manapság a kertészeti és lakberendezési áruházakban nincs hiány, de ha szeretnénk és időnk engedi, saját kezűleg is készíthetünk maguknak az ízlésünknek leginkább megfelelőt. Ehhez számtalan, a háztartásokban rendszerint megtalálható anyagot felhasználhatunk, újrahasznosíthatunk.

A fémen és fán kívül népszerűek a bambuszból, üvegből, kőből, gyöngyökből, agyagcserépből, porcelánból, kagylóhéjakból készült szélcsengők. Esetenként rendhagyó alapanyagok – régi kulcsok, ezüst evőeszközök, süteménykiszúró formák, söröskupakok – felhasználásával készült szélcsengőkkel is találkozhatunk.

Reméljük, a fenti galériával sikerült meghoznunk a kedvet a szélcsengők bűvöletbe ejtő, álomszerű muzsikájához!