A riasztó mennyiségű textilhulladék újrahasznosításának egy remek módja.

Clarisse Merlet francia építészhallgató már évek óta gondolkodik a megoldáson, hogy hogyan lehetne hasznossá tenni az évente keletkező több millió tonna textilhulladékot. A ruháknak és lakástextileknek ugyanis csak töredéke kerül vissza a körforgásba, nagyobb része szemétté válik. Clarisse indított hát egy vállalkozást, amelynek keretében hulladék textilből téglát készít.

A FabBRICK névre keresztelt tégla gyártásához egy normandiai szállítótól előőrölve tetemes mennyiségű textilt vásárolnak, amit aztán egy saját fejlesztésű ökológiai ragasztóval kevernek, majd mechanikus préssel formázzák, végül két hétig szárítják. Az így készült tömbök tűz- és nedvességállóak, kiváló hő- és hangszigetelő képességgel bírnak, így főként szigetelésként, de válaszfalak, dekorfalak és bútorok építésére is felhasználhatóak.

Az egyelőre négy különböző méretben megrendelhető tégla nem alkalmas szerkezeti építkezésre, de Clarisse dolgozik ennek megoldásán is. Talán már nem is vagyunk messze attól, hogy lényegében használt pólókból is építhessünk házat, ezzel is csökkentve az egyre csak növekvő hulladékmennyiséget.

Forrás: Treehugger