Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan.

Egy gyönyörű, virágos bögréből kortyolni a napindító kávét vagy a délutáni melengető teát, több mint egyszerű felfrissülés!

Fekete-Dózsa Noémi egy sima fehér bögre és még néhány kisebb kellék segítségével pompásat alkotott. Az alkotást persze hosszas tapasztalatszerzés előzte meg. A következőkben Noémi mutatja be, pontosan hogyan és milyen anyagok felhasználásával készítette el a képeken látható virágokkal díszített bögrét:

Nem is tudom pontosan, hány évvel ezelőtt jöttem rá arra, hogy nagyon szeretek virágokkal foglalkozni. Igazából nagyon szeretek dekorálni, nagyon szeretem azt az érzést, ami kialakul bennem, amikor a kész munkámra visszanézek.

28 éves vagyok, Erdélyből, helyileg Balászfalváról származom. Tanulmányaimat Kolozsváron végeztem. A szakmámnak is megvan a kreatív oldala, mert diplomás területfejlesztő és településfejlesztő vagyok, de mivel már nem az otthoni földet taposom, nem gyakorlom. Pont egy éve, hogy Brüsszelbe költöztem a párommal. Azóta tanulom az egyik hivatalos nyelvet, a flamandot. Próbálkoztam már munkát keresni, de egyelőre nem sikerült. Ekkor még inkább kialakult bennem az a vágy, hogy fejlesszem a képességeimet, és valami újat tanuljak. Nagyon sok kreatív oldal kedvelője vagyok, és tagja. Nagyon sokat olvasok és kutakodok különféle technikák iránt, ötleteket lopok és próbálkozom. Így jutottam ide, hogy bögréket dekoráljak.

Nem volt könnyű kitapasztalni a tartós munka eredményét, de sok próbálkozás után sikerült. Interneten próbálkoztam profibb emberekkel felvenni a kapcsolatot, és pár ötletet kérni, de nem jártam sikerrel. Ami viszont hasznomra vált, az az volt, hogy a különböző facebook csoportokban meghirdetett munkám eredményeként társakra találtam. Így folyamatosan konzultálunk egymással, tippeket adunk egymásnak, megosszuk a saját tapasztalatainkat, stb. Sokat segített a YouTube-on is megtalált rengeteg videó, de azok sem teljesek. Legalábbis én úgy éreztem. Minden kicsi információ végül segített. Nagyon sokat kísérleteztem, mindennel, amíg saját magam elégedett voltam a munkámmal.

Kitapasztaltam tehát a munkamenetet, ami a következő:

  1. Kidekorálom a bögrét
  2. Kiszárítom mindenestől a sütőben
  3. Utólag ragasztóval rögzítem a gyurmát a bögréhez
  4. Speciális lakkal lelakkozom

Ez nagyon egyszerűnek tűnik így leírva, igazából az is, ha megfelelő hozzávalókkal dolgozunk és persze van egy kis elképzelése az embernek.

A kellékeket hobby boltokból szoktam vásárolni, FIMO gyurmát használok, abból is a soft-ot, mert sokkal könnyebb nekem azzal dolgozni. Nincs szükségem semmiféle oldóanyagra, hogy könnyebben dolgozhassak a gyurmával, mert megtanultam, hogyan kell pontosan tárolni, és használat előtt elegendő a kezem melegsége ahhoz, hogy használatra képes legyen.

Arra mindenképp kell vigyázni, hogy a színeket ne keverjük, abban az esetben már nincs visszaút, ha nem ezt akarjuk. Szóval, ha kék színt használunk előbb, majd a sárgát vagy bármelyik világosabb színt vesszük kézbe, akkor egy nedves szalvétával töröljük meg a kezünket és a tárgyakat is, amelyeket munka közben használunk. Sokan használják a műanyag kesztyűt, de nekem nem vált be. Mondjuk ennek van egy másik nagyon fontos oldala is, éspedig, hogy semmiféle ujjlenyomat ne legyen látható a munkán.

Ami a szárítást illeti, nagyon fontos a gyurma csomagolásán feltüntetett idő pontos betartása, különben kellemetlenségekkel szembesülhetünk.  Az sem alkalmas, ha kevesebbet sütjük, az sem, ha többet. Ha kevesebbet sütjük, akkor a tartósságát veszélyeztettük, lágy lesz és veszít az eredeti formájából, ellenkező esetben, ha nagyon kiszárítjuk, akkor elrepedhet, és szárításkor toxikus anyagok kerülnek a levegőbe. Erről interneten olvastam, amúgy nem mérgező, és semmiféle káros hatása nincs az emberi szervezetre, toxikológusok bebizonyított kísérlete szerint, abban az esetben, ha megfelelő körülmények között kerül használatra.

Használata után viszont jól kezet kell mosni. A végső kézmosás nálam kb. 2-3 óra után következik be. Ennyi időre van szükségem, míg elkészül egy ilyen bögre. Ez mondjuk attól is függ, hogy tudom-e elkezdéskor, hogy mit formázok, vagy egyszerűen, csak nekifogok és csinálom. Így arattam sikert ezzel a bögrével. Kiindulópontom csak az volt, hogy őszi színek legyenek. És ez lett belőle.

A legnehezebb és legköltségesebb részét nekem a ragasztás jelentette. Azért mondom, hogy a legköltségesebb, mert legalább 10-féle ragasztót kipróbáltam, amíg a megfelelőt megtaláltam. Olyan kellett, ami vízálló. A ragasztás úgy történik, hogy a kiszárított gyurmát leveszem a bögréről, majd amikor teljesen kihűl, ragasztóval újra a bögréhez rögzítem. Utólag pedig lakkozom.

Minden kellékem nagyjából FIMO, nagyon szeretem a minőségét. Szintén internetes források szerint a körömlakkot is lehet használni, de nem szívesen próbálom ki az ilyen trükkös módszereket.

Nagyon kicsi részét tapasztaltam egyelőre ennek a művészetnek, de bevallom, hogy a sok értékelés nagyon motivál, hogy tovább tanuljak.

Köszönjük Noéminek, reméljük, többen kedvet kapnak hasonló projektek kivitelezéséhez!