A konyhában is legyünk mindig óvatosak és körültekintőek!

Vannak olyan hétköznapinak mondható tárgyak, eszközök, amelyeket napi szinten használunk a konyhánkban. A legáltalánosabb és teljesen ártalmatlannak tűnő dolgokról van szó, így meg sem fordul a fejünkben, mennyire veszélyesek lehetnek.

Ezekre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét és megosztani néhány fontos információt. Reméljük, segítenek változtatni helytelen konyhai szokásainkon.

10. Műanyag ételtároló dobozok

A műanyag rugalmasabbá tétele érdekében egyes gyártók olyan speciális vegyi anyagokat adnak hozzá, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Biztosak vagyunk abban, hogy senki sem szeretné ezeket a káros anyagokat az ételében vagy a szervezetében tudni.

9. Konyhai mosogató

Ha az elmosogatásra váró edényekről származó ételmaradék túl sokáig áll a mosogatóban, ez kiváló táptalajt jelent az olyan baktériumok számára, mint a szalmonella és társai. Ne halogassuk hát a mosogatást, álljunk neki minél előbb!

8. Kések

A konyhai késeink legyenek mindig elég élesek. A tompa kés könnyen megszaladhat, amikor megpróbálunk valamit elvágni, és megsérülhet a kezünk vagy más testrészünk.

7. Szivacsok

Az átlagos konyhai szivacsban nagyon gyorsan megtelepszenek a különböző baktériumok. Az sem gátolja meg a kórokozók elszaporodását, ha a szivacsot kimossuk. A baktériumok elpusztításához mikrózzuk meg a szivacsot vagy áztassuk be pár percre hipós vízbe. Az is megoldást jelent, ha betesszük a mosogatógépbe és elindítjuk a leghosszabb, legforróbb vízzel dolgozó programot.

6. Konyharuhák

A konyharuhánál kevés piszkosabb dolog fordul meg egy konyhában. Rengetegszer kézbe vesszük, többek között már akkor, mielőtt még kezet mostunk volna, majd főzés közben is számtalan alkalommal. Ilyen egyszerűen kerülnek be a különböző baktériumok az ételeinkbe.

5. Légfrissítők

A légfrissítőkben található vegyi anyagok tüdőkárosodást, súlyos esetben rákot okozhatnak. A legjobb tehát, ha a különböző szagok megszüntetése érdekében a konyhát gyakran szellőztetjük és rendszeresen kivisszük a szemetet.

4. Gáztűzhely

Soha ne felejtsük el ellenőrizni, hogy elzártuk-e a gázt, mielőtt lefekszünk vagy elmegyünk otthonról. Ezzel biztosan megelőzhetjük az elégetlen gáz légtérbe áramlását és az ezzel járó robbanásveszélyt. Ez elsősorban a régi típusú, korszerűtlen készülékekre érvényes.

3. Tapadásmentes főzőedények

Egyes túlhevített, tapadásmentes bevonattal ellátott lábasok, serpenyők mérgező gőzöket bocsáthatnak ki. Ezért jobb, ha a már jól bevált, biztonságos edényeinket használjuk.

2. Húsdaráló

A húsdaráló nagyon erős konyhai eszköz, éppen ezért tartsuk mind a tíz ujjunkat kellően távol a daráló részétől. A húsdarálókhoz rendszerint tartozik egy olyan speciális eszköz, amelynek segítségével beljebb tolhatjuk a húst. Használjuk ezt, semmint, hogy kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedjünk.

1. Vágódeszka

Legyen külön-külön vágódeszkánk a húsok és a zöldségfélék számára. A nyers hús olyan baktériumokat rejthet, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak. Soha ne használjunk sérült vagy megrepedt vágódeszkát, mivel minden rés, repedés tökéletes hely a baktériumok elszaporodásához.