Mutatós darab.

Szemesi Rozália kidobott hullámkarton doboz és sok-sok újságpapír felhasználásával praktikus és dekoratív ülőkét tervezett és készített saját kezűleg. Az eredmény erős és tartós. Lássuk, hogyan készült! Az alábbiakban Rozáliától tudhatjuk meg a részleteket:

A hobbim a papírfonás. Valamikor régen, az egyik boltban láttam egy ülőkét, amely valamilyen természetes anyaggal, valamilyen fűfélével volt körbefonva, és szerintem nem is volt szépen kivitelezett. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy én papírból sokkal szebben tudnám körbefonni. Kerestem hozzá megfelelő alapot, de mivel a boltban egy nagyon kis egyszerű is többezer forint, így letettem az ötletről.

Mígnem egyszer a lépcsőházunkban ki volt rakva egy hatalmas, vastag hullámkarton doboz, megint beugrott, hogy az ülőke alapját én meg tudom csinálni kartonból. (Mivel tudjuk, hogy a hullámkarton egy nagyon erős anyag, melyből komplett bútorokat is gyártanak.) Így hazavittem és elkezdtem megtervezni. Kicsit ismerem a cartonnage technikát is, ezért nem volt probléma.

Tehát mértem, vágtam, ragasztottam. Készült egy hengerforma. Az első gondolatom az volt, hogy a tetejét levehetőre csinálom, hogy majd belül tároló lesz, de aztán ezt az ötletet elvetettem. Míg a ragasztott alap száradt, szorgalmasan tekertem a papírpálcákat. Kb. 800 db 40 cm hosszú pálcát készítettem elő napilapokból. Úgy tekertem, hogy az újság fehér széle került felülre. A festéshez tölgy színű fapácot használtam.

Miután mindent előkészítettem, újraterveztem az alap formáját. Nekem túl egyszerűnek tűnt a hengerforma, így még kívülre ragasztottam íves kartonokat, hogy egy kicsit hordó formája legyen. Aztán az egészet nátronpapírral körberagasztottam a fonás előtt. Valamint a közepébe a biztonság kedvéért egy vastag papírcsövet is beleépítettem. Nem lett belül tároló, de így biztosabbnak éreztem, hogy rá lehet ülni.

Aztán elkezdődött a fonás, ami már számomra a legkönnyebb feladat volt. Végén a kész puff fonott részét több rétegben lakkoztam. A tetejére vastag kartonra szivacsot ragasztottam és anyaggal bevontam. Lényegében a szivacson és a fapácon kívül minden újrahasznosított alapanyagból készült. Nagyjából úgy másfél hét alatt készült el, de ebben az egyes fázisok száradási idejét is beleszámítom.

Nagyon szeretem a kihívásokat és szeretek egyedi dolgokat csinálni. Vannak még terveim, de hogy mi fog megvalósulni ezekből, az majd kiderül. Számomra a legjobb az egészben maga az alkotás öröme.