A fenyővásárlás, -díszítés és -karbantartás leggyakoribb buktatói.

A megfelelő karácsonyfa kiválasztása és gondozása sokszor több erőfeszítést igényel, mint gondolnánk. Döntsünk akár a vágott fenyő, akár a földlabdás, akár a műfenyő mellett, mindenképpen tervezzünk jó előre, hogy az év vége valóban kellemes ünnepi hangulatban, és ami talán még ennél is fontosabb, biztonságban teljen el.

Íme 11 pontban, mire érdemes odafigyelnünk a fa beszerzése, felállítása, valamint formában tartása során!

1. Ne hozz haza karácsonyfát úgy, hogy előtte nem mérted meg a szoba magasságát

Nem mindig a nagyobb a jobb, és ezt különösen igaznak érezzük akkor, ha a fa sem az autónkra, sem a nappalinkba nem fér be. Nem csupán az adott helyiség magasságát célszerű tudnunk, hanem azt is, milyen sugarú az a kör, amelynek középpontjába felállítanánk a fát.

2. Ne vásárolj olyan fát, amelyik nem illik a karácsonyfatalpba

Gondolkodjunk el azon, hogy érdemes-e csak azért új talpat vennünk, mert a már meglévő túl kicsinek bizonyul? A problémát megelőzhetjük, ha úgy indulunk a fenyővásárba, hogy előtte felírjuk a talp méreteit. Vegyük figyelembe azt is, hogy vízzel tölthető talp esetén nem szerencsés, ha túlságosan ki kell hegyeztetünk a csonkot, mivel a fa külső rétegei a leghatékonyabbak a víz felvételében.

3. Ne halogasd túl soká a favásárlást

Ha időben indulunk fát vásárolni, érthető módon sokkal nagyobb lesz a választék. Ha vágott fenyőt hozunk haza, a feldíszítésig ne felejtsük el beleállítani egy vödör vízbe, így jobban megőrzi a frissességét.

4. Ne húzd az időt a fa vízbe állításával

Törekedjünk arra, hogy a fa ne maradjon víz nélkül hat-nyolc óránál hosszabb ideig. Ha ezt nem tudjuk megoldani, próbáljuk meg nedvesen tartani a csonkot, illetve tároljuk a fát hűvös, sötét helyiségben, például egy fűtetlen garázsban.

5. Ne hagyd a feldíszített fát kiszáradni

A víz kulcsfontosságú ahhoz, hogy a fa megőrizze a frissességét. Míg a víz hőmérséklete másodlagos, sok múlik azon, milyen gyakran és mennyi vízhez jut a fa. Nem árt tudni, hogy az első héten fogja a legtöbb vizet magába szívni, ne felejtsük el tehát a talpat szükség szerint újratölteni.

6. Ne keverj adalékanyagokat a fa vízébe

Bár vannak, akik esküsznek rá, hogy például a cukor sokat segít a fa üdén tartásában, ennek hatásosságára nincs semmilyen bizonyíték. Még mindig akkor járunk a legjobban, ha megmaradunk a sima csapvíz mellett.

7. Felügyelet nélkül ne engedd a kisgyermekeket és a házikedvenceket a fa közelébe

Bár a legtöbb fenyőféle tűlevelei általában nem mérgezőek sem emberre, sem állatra nézve, a szervezetbe kerülve nem könnyű azokat megemészteni, így gyomorirritációt, hányást okozhatnak. Legyünk tehát mindig résen, hogy nincs-e épp olyasvalaki a fa közelében, akinek gusztusa támadhat pár tűlevél elfogyasztására.

8. Ne állítsd a fát túl közel hőforráshoz vagy közlekedési útvonalra

A fát lehetőleg minél messzebb állítsuk fel olyan hőforrásoktól, mint a kályha, kandalló, radiátor, gáztűzhely. Ez nem csak tűzmegelőzési szempontból nagyon fontos, hanem azért is, mert a túl sok hő hamar a fa kiszáradásához vezethet. Ha a célunk az, hogy a fa minél tovább tartsa a formáját, állítsuk a szokásosnál egy-két fokkal alacsonyabbra a termosztátot. Szintén biztonsági megfontolásból ne állítsuk a fát a lakásban olyan helyre, ahol akadályozza a szabad átjárást vagy a helyiség elhagyását.

9. Légy elővigyázatos a karácsonyi fényekkel

Bár a karácsonyi izzósorokat és fényfüzéreket használati utasítással együtt kapjuk, nem árt külön odafigyelnünk többek között arra, és üzembe helyezés előtt megvizsgálni, nem sérültek-e a vezetékek vagy nem laza-e a csatlakozás. Az is nagyon fontos, hogy például beltéri használatra gyártott izzósort kültéren ne használjunk!

10. Ne porszívóval takarítsd fel a tűleveleket

Különösen vágott, de földlabdás fenyő esetén is elkerülhetetlen, hogy több-kevesebb tűlevél a padlóra potyogjon. Ha lehet, próbáljuk meg felseperni vagy felszedegetni, mivel a viaszos tűlevelekről közismert, hogy könnyen eltömíthetik a hagyományos háztartási porszívókat.

11. Ne dobd ki a fát

Ahelyett, hogy a szemétbe dobjuk, tegyünk a környezetünk védelméért és hasznosítsuk újra a karácsonyfánkat. Nagyon sok helyen elegendő, ha januárban a lakóhelyünkön kijelölt helyen hagyjuk a fát, ahonnan a többivel együtt szervezetten elszállítják. Ha a környékünkön ez nem így van, keressük meg annak a lehetőségét, hogy a kiszáradt fa az ünnepek után hasznosulhasson. Például van, ahol talajtakaró mulcsot készítenek belőle, de a barkácsolni tudó ezermesterek egyedi lakásdíszek készítéséhez is felhasználhatják.