Extra tárolóhely és dizájn.

A nyitott polcok nem csak praktikusak, de mutatósak is lehetnek. Megnövelik a tárolókapacitást, segítik a rendszerezést, ugyanakkor fontos részei lehetnek a lakberendezési ötleteinknek is. Stílusosak, trendik, levegősen tartják a kis helyiségeket is, miközben besegítenek a tárolásba.

11 tanács, hogy minél jobban ki tudjuk használni ezeket az extra felületeket:

1. Alapszabály, hogy azokat a dolgokat, amiket gyakran használunk, az alsó polcra tegyük, amelyekhez ritkábban nyúlunk, a felső polcra kerüljenek.

Fotó: organized-home.com

2. A kisebb edényeket, apróságokat inkább a szekrénybe helyezzük. Amennyiben túl sok pici tárgyat pakolunk a polcra, rendetlenség-érzetet fognak kelteni. Ezekre a nyitott felületekre a nagy vágódeszkák, serpenyők, mély tálak valók.

3. Sokkal rendezettebb lesz az összhatás, ha egy, netán két színnel dolgozunk. A színek és minták kavalkádja kaotikus képet fest. Egyszerűbben áttekinthető, letisztult a polc, ha ugyanaz a szín köszön vissza minden tételen. A nyitott polcok mintegy háttérként használják a falat, ezért fontos annak színe is. Az összehangolt színek vonzzák a szemet, ezért lényeges, hogy a fal színe és a polcra kerülő tárgyaké is harmonizáljon.

Fotó: stylebyemilyhenderson.com

4. Amennyiben semmi mást nem helyezünk a polcra, csak dekoratív bögréket, müzlis tálakat vagy egy-két szép tárgyat, mutassuk meg bátran őket! Ne zsúfoljuk túl a polcokat. Nem szép látvány, ráadásul veszélyes is, ha többet rakunk rá, mint amennyit elbír. 3-4 tálkát egymásba tehetünk, de ha azt vesszük észre, hogy 8 tálkánk van, akkor ideje szelektálni. Biztos, hogy ennyire van szükségünk?

Fotó: pinterest.com

5. Az élelmiszereket inkább a kamrában vagy a zárt szekrényben tartsuk. Ez praktikusabb és szebb is. A félig kibontott tészták, tonhalkonzervek nem túl vonzóak a polcokon. Ugyanakkor egy szép doboz tea, aranyos tartóval rendelkező kakaó, kávé, mutatós keksz a nyitott felületre is kerülhet.

6. Mint minden helyiségbe, a konyhába is érdemes egy kis zöldet becsempészni. Tegyünk néhány cserép fűszert vagy igénytelen növényt az ablakpárkányra vagy akár a polcra. Ezek a polcok tökéletesen alkalmasak arra is, hogy vázában virágot vagy szárított csokrot helyezzünk el rajtuk.

7. Ne kerteljünk: a por, piszok, zsíros szennyeződés kulcsfaktor a nyitott polcoknál. A rendszeres takarítás itt kiemelten fontos!

8. Létezik egy pofonegyszerű trükk arra, hogy minden letisztultnak, összeillőnek, rendezettnek tűnjön: csak és kizárólag fehér tárgyakat tegyünk a polcokra, emellett tiszta poharakat, üvegvázákat. Ügyeljünk arra, hogy az üvegen minden piszok, folt meglátszik, ezért csak makulátlan csillogón kerüljenek a falra.

Fotó: pinterest.com

9. Amennyiben összegyűjtjük egy helyre az összetartozó dolgokat, nem csak hatékonyabban készülődhetünk a konyhában, de minden kézre áll majd. Például érdemes egy kupacba tenni a bögréket, a müzlikészítés eszközeit, stb. Ha rajongunk a kávéért, ajánlatos egy kis kávézósarkot készítenünk bögrékkel, kávéfőzővel, kapszulákkal, ízesítőkkel. A különböző funkciójú eszközök számára is külön sarkokat alakíthatunk ki. Lehet egy polcunk a bögréknek, egy másik a fa eszközöknek: fakanalaknak, vágódeszkáknak.

Fotó: pinterest.com

10. Kihasználhatjuk a polcok alsó részét is, akasztó kerülhet rájuk, amire tartót, kosárkát, konyharuhát tehetünk. Az apróbb tárgyakat: evőeszközöket, ollót, egyéb szerszámokat inkább egy kosárban, tartóban tároljuk, így vizuálisan kellemesebb lesz a látvány és könnyebben rendet tudunk tartani. Érdemes a sarkokat is kihasználnunk egy sarokpolccal, ide kerülhet például a mikrohullámú sütő.

11. Nem muszáj túlzsúfolnunk a falat, ha nyitott polcokra vágyunk. A kevesebb itt is több: néhány polc, tartó, már éppen elég lehet. Amennyiben megújítanánk a polcokat, vagy extravagáns dizájnra váltanánk, a polcok átfestése is eredményre vezethet.

Forrás: thearchitecturedesigns.com