Időtálló darab.

Rimoczi Rahel és Kerék Rudolf szenvedélye a bútorfelújítás. Kezeik közül sorra kerülnek ki a megfiatalodott bútordarabok. Ezúttal egy nagyjából egy évszázaddal ezelőtt készült tálaló kapott különleges, fekete színt és stencil segítségével felvitt, festett mintát. A következőkben Raheltől ismerhetjük meg a felújítás lépéseit.

Mindig szerettem a lakberendezést, a bolhapiacokon való kutatást, és a régi bútorok megmentését. Sajnos az élethelyzetem nem tette lehetővé, hogy a saját otthonomat tudjam szépíteni, így hobbiból kezdtem festeni és a bútoraim más emberek otthonát díszítik. A technikákat saját magam sajátítottam el autodidakta módon.

Nagy kihívás volt a képeken szereplő 100 éves tálaló felújítása. Akkoriban minden bútor csapolással készült, ezért szöget nem tartalmaz. A belseje teljesen visszacsiszolva, és fa olajjal lett kezelve felül, illetve az alsó felében is. A külső része szintén csiszolva lett.

A bútorváz Lignocolor krétafestékkel lett festve, fekete színben, végül pedig barna waxot kapott. Az alsó elem felső lapja szintén faolajjal lett kezelve. Az eredeti fogantyúkat megtartottuk, mivel nagyon kopottak voltak, feketével antikoltuk és kapott egy kis réz patinát. A fiókokra fafaragás került, illetve a felsőrész felső peremére is faragás került.

A két alsó ajtó betétjére pedig csiszolás után stencilezett mintát festettünk. Két nap alatt készült el a bútor úgy, hogy a párommal mind a ketten dolgoztunk rajta.

A bútorfelújításhoz nagyon fontos a gyűjtőmunka: sok-sok stencil, sablon, fogantyúk, fogantyú csavarok minden méretben, szerszámok, hőlégfúvó, csiszológép, különböző ecsetek, waxok, decoupage technikához szalvéták stb.

Aki szeretné követni Ráhel és Rudolf munkáit, IDE kattintva megteheti.