Epikus méretű tetőkert paradicsomnak, paprikának.

Az észak-amerikai szupermarketek polcaira rendszerint több ezer kilométer távolságból érkezik az import gyümölcs és zöldség. Teljesen megszokott így a látvány, hogy a Dominikai Köztársaságból származó banán mellett megtalálható a mexikói avokádó. Nemrégiben azonban az egyik kanadai szupermarket vezetői nagy bejelentést tettek: hamarosan mindössze pár méternyi távolságból kezdik meg a termékbehozatalt – méghozzá a saját épületük tetőkertjéből.

Fotó: IGA Extra Famille Duchemin

A Montreal Saint-Laurent kerületében található IGA Extra Famille Duchemin üzletlánchoz tartozó kereskedelmi egység azt tervezi, hogy a szupermarket tetőkertjében termett élelmiszernövényeket is árusítani fogja. Ezek között 30 különböző gyümölcs- és zöldségféle található, köztük a saláta, a paprika, a paradicsom, valamint különböző fűszernövények. Ezenkívül a terveik között szerepel nyolc méhkaptár felállítása azzal a céllal, hogy idővel saját előállítású mézet is kínálhassanak. A családi tulajdonban lévő vállalkozás szerint ez Kanada eddigi legnagyobb ökológiai tetőkertészete, nem mellesleg pedig az első szupermarket az országban, amely saját termesztésű élelmiszert árusít.

Fotó: IGA Extra Famille Duchemin

A zöld tetőkert lehetővé teszi, hogy úgy állítsunk elő élelmiszert, hogy közben csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, ez pedig különösen fontos a számunkra, jelentette ki Richard Duchemin, az IGA Extra Famille Duchemin társtulajdonosa. Reményei szerint innovatív projektjük a többi vállalatot is arra fogja ösztönzi, hogy kövessék a példájukat.

A tetőkert kialakítása egyébként több mint egy éven át zajlott a The Green Line: Green Roof elnevezésű tetőkertépítő cég közreműködésével.

Fotó: IGA Extra Famille Duchemin

Az IGA Extra Famille Duchemin mindazonáltal messze nem az első szupermarket, amely saját tetőkertet hozott létre. Mintegy egy évtizeddel ezelőttre tehető a kereskedelmi célú városi tetőkertek divatjának kezdete, amikor is különböző vállalkozások bevezették alkalmazottaik körében a tetőkertészkedés oktatását.

Fotó: IGA Extra Famille Duchemin

A városi kertészkedés részben megoldást kínálhat a városok népességnövekedésének gyors ütemére. Becslések szerint 2050-re a világ lakosságának mintegy 60 százaléka él majd városokban, és a városlakók közül egyre többen fordulnak majd olyan fenntartható megoldások felé, mint amilyent a helyben történő élelmiszertermesztés, az önellátás is kínál.