Jelen pillanatban, az energiaválság kellős közepén egyre azon törjük a fejünket, hogyan csökkenthetnénk az energiára költött összegeket. Mivel az fel sem merülhet, hogy mindenféle energia nélkül létezzünk, az eddigi legjobb megoldásnak az bizonyult, hogy ha saját magunk termeljük meg a szükséges energiát. Ennek egyik leggyakoribb módja a napelem telepítése lakossági felhasználásra.

Szerencsére itthon, Magyarországon is egyre elterjedtebbé válnak a napelemek és a napelemes rendszerek, amivel nem csak a civil lakosok járnak jól. Az otthon megtermelt energia fellendíti a gazdaságot, hiszen kevesebb fosszilis energiát kell vásárolni más országoktól. A hazai napelemes cégek, mint például az EnergOptimo Kft. is valósággal virágzásnak indultak a napelemek iránti növekvő igénye miatt.

De akármennyire is népszerű a napelem telepítése, ha nem kellő odafigyeléssel csináljuk, bizony pórul is járhatunk. A nehézségek elkerülése végett összeszedtünk 5 dolgot, amit nem árt átgondolni napelem telepítése előtt.

1. A megfelelő telepítő cég kiválasztása

Az első, és talán legfontosabb lépés a megfelelő napelemes cég kiválasztása. Erre azért van szükség, mert itt nem egy egyszeri munkáról van szó. A telepítő cégtől árajánlatot kell kérni, amihez fel fogják mérni az otthonunkat. Egyeztetni kell velük a személyes igényeinkről, de el kell tudni fogadni a logikus tanácsaikat.

A napelemes rendszer telepítésével pedig nem ér véget a közös munka, hiszen egy valamirevaló cég a beszerelés után folyamatosan ellenőrzi, hogy megfelelően működik-e a rendszer.

Láthatjuk tehát, hogy egy hosszú távú együttműködésről van szó, ezért mindenképpen olyan társaságot válasszunk, akikben megbízunk, és akikkel képesek vagyunk hatékonyan kommunikálni. Ma már az internetnek köszönhetően könnyedén találunk referenciákat, ami megkönnyíti a választást.

Érdemes több cégtől is árajánlatot kérni, és összehasonlítani a szolgáltatásokat, valamint az árakat. A szerződéskötés előtt győződjünk meg arról is, hogy a választott telepítő rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és biztosítással. Így nem érhet meglepetés.

2. A tető típusa és tájolása

A napelemes rendszerünk megtervezésekor figyelembe kell venni a tető típusát és szerkezetét. Általános szabály, hogy a napelem a déli fekvésű tetőn a leghatékonyabb. Ugyan keleti, és nyugati tájolású tetőn is működhet, de korántsem lesz olyan hatékony, mint egy déli fekvésű tetőn.

A tető dőlésszöge is befolyásoló tényező, amit lapos tető esetében dönthető tartószerkezettel biztosítanak. Ugyancsak fontos, hogy a tető ne legyen árnyékos, különben a napelem nem lesz képes elegendő energiát termelni.

Itt azonban még nincs vége a sornak, hiszen a tető mérete is számít. A napelemek nagy felületen helyezkednek el, vagyis a tetőnek is legalább akkorának kell lennie. Abban az esetben, ha a tető nem elég nagy, telepíŧsük a napelemes rendszert a földre.

3. A ház szerkezete

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a tető méretei és tájolása megfelelő, ellenőrizzük a ház szerkezetét is. Elképzelhető, hogy a régebbi házak tartószerkezetét meg kell erősíteni, különben összedőlnének a napelemes rendszer súlya alatt. Egy 10-16 panelből álló napelemes rendszer 2-300 kg is lehet. Ehhez hozzájön még a tartószerkezet súlya, vagyis hatalmas plusz terhet kell a háznak megtartania.

A házunkat energetikai szempontból is ajánlott megvizsgálni. Mire megyünk az otthon megtermelt energiával, ha a rossz nyílászárók, és a korszerűtlen, energiazabáló gépeink mellett pillanatok alatt semmivé válik? Szükség esetén cseréljük le a régi elektromos berendezéseket, és szigeteljük a házat, ha még nincs.

4. Mennyi napelemre lesz szükség?

Ugyancsak megkerülhetetlen kérdés a szükséges napelemek száma. Ezt nehéz látatlanban megmondani, hiszen minden háztartásban mások a személyes igények. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy 4 fős családnak minimum 10-16 panelből álló napelemes rendszer kell, de nagyobb családoknál akár 20-30 napelemre is szükség lehet.

A pontos számot csak az energetikai felmérés után tudja megmondani a hozzáértő szakember is. De ahogy korábban is láthattuk, a napelemek számát befolyásolhatja a tető mérete, és szerkezete, valamint a ház energiahatékonysága.

5. A napelemek ára

A végére hagytuk a legkényesebb kérdést, vagyis hogy mennyibe fog mindez kerülni? A napelemes rendszer telepítési ára leginkább a telepítő cég ajánlatán múlik, ami tartalmazza az anyagköltséget és a munkadíjat is. Csábító lehet az olcsóbb ajánlatot választani, de ne akarjunk spórolni a jó minőség rovására.

Gyakori kérdés, hogy megéri-e beruházni egy napelemes rendszerre. A válaszunk igen! Egy energiatárolós napelemes rendszer ára jelenleg 6-7 millió forint, de a kormány vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújt azoknak, akik ilyen jellegű napelemet szeretnének.

Itt egy hosszú távú befektetésről van szó, nagyjából 5-8 évre van szükség a telepítési költségek megtérüléséhez. De ne felejtsük el, hogy a szolgáltatótól való függetlenség nem csak pénz kérdése. Egy saját napelemes rendszer mellett soha nem kell tartani az esetleges áramszünetektől sem.