Íme 5 hasznos tipp, mire kell mindenképpen ügyelnünk, amikor mikrohullámú sütőt vásárolunk!

Napjainkra a mikrohullámú sütő a legtöbb otthonban alapvető konyhai eszközzé vált. Még ha nem is tartozunk azok közé a mesterszakácsok közé, akik minden lehetséges sütés-főzési praktikát el szeretnének sajátítani, a mikrohullámú sütő nagy segítséget nyújt abban, hogyan varázsoljunk az asztalra gyorsan, egyszerűen vacsorát.

Vannak továbbá azok, akik szeretnék újramelegíteni a megmaradt ételt, szívesen összedobnának egy kis harapnivalót vagy sütnének egy pár perces kávésütit, ha váratlan vendég toppan be. És nem szabad megfeledkeznünk arról sem, milyen jól jön a készülék, ha a kedvenc desszertünk elkészítéséhez pillanatok alatt meg szeretnénk puhítani a vajat vagy éppenséggel egy kis zöldséget szeretnénk fonnyasztani, párolni.

Bármilyen jól is ismerjük a mikrohullámú sütőnket és bármire is használjuk a mindennapokban, vitathatatlanul a létező egyik legpraktikusabb konyhai készülék. Ha nem vezetünk nagy háztartást, választhatunk a kisebb modellek közül – ezzel helyet és pénzt spórolunk meg.

Nem árt azonban körültekintőnek lennünk: járjunk utána, hogy a kiszemelt készülék tudja-e mindazt, amire használni szeretnénk. Ha ezt elmulasztjuk megtenni, ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb másik készülék után kell néznünk.

1. Számít az űrtartalom

Ha kisebb méretű, kompakt modellt keresünk, amellyel megmelegíthetjük az ebédünket, vegyük figyelembe, hogy a nagyobb átmérőjű lapostányérok esetleg nem fognak beférni a készülékbe. Ezt tehát nem árt leellenőriznünk még vásárlás előtt. Ha nem szeretnénk, hogy pár centin múljon a dolog, a biztonság kedvéért válasszunk egy nagyobb űrtartalmú modellt.

2. A készülék külső mérete

Bár a tágas belső terű készülék sok előnnyel jár, érthető módon nagyobb helyet foglal a konyhában. Ha történetesen a konyhapultból értékes munkafelületet vesz el, előnyösebb megoldás, ha különálló mikrótartón helyezzük el. Vásárlás előtt tehát mindig mérjük le (szélesség x magasság x mélység), mennyi helyet is foglalna a konyhánkban az adott modell.

3. Extra funkciók

Többe kerül egy olyan mikrohullámú sütő, amelyik extra funkciókat kínál. Ha ezeket ki is szeretnénk használni, akkor mindenképpen megéri az árát. Ha a pénztárcánk megengedi, válasszunk például konvekciós (légkeveréses) sütő funkcióval ellátott készüléket. Ezzel időt takaríthatunk meg, továbbá a funkció használatával jobb sütési minőséget érhetünk el.

Vegyük továbbá figyelembe, hogy a különböző mikrohullámú sütők teljesítménye eltérő lehet. Ez a főzési időt tekintve bír jelentőséggel. Egy kisebb teljesítményű mikrohullámú sütőben hosszabb ideig tart az étel elkészítése vagy megmelegítése.

4. Eltérő beállítási lehetőségek

Bár vannak meglehetősen szabványos beállítási lehetőségek, egyes modellek esetén előfordulhat, hogy pont azok a praktikus lehetőségek hiányoznak, amelyeket mi használni szeretnénk. Az automatikus beállítások révén például csökkenthetjük a túlfőzés lehetőségét, illetve megelőzhetjük, hogy az étel esetleg kárba vesszen.

5. A mikrohullámú sütő cseréje?

Ha a régi helyett új készüléket vásárolunk, használjuk ki a lehetőséget és olyan modellt válasszunk, amelyik rendelkezik az összes általunk óhajtott funkcióval. Mivel a mikrohullámú sütőknél nem létezik egyetlen kizárólagos szabványméret, okvetlenül mérjük le, mennyi helyet foglalna az új készülék. Arról sem feledkezzünk meg, hogy egyes modellek mélysége meglehetősen nagy. Ennek akkor van jelentősége, amikor az ajtaját nyitjuk-zárjuk. Ha valamibe beleütközne a készülék ajtaja, nem a megfelelő helyet választottuk a számára.