Tudtad, hogy még cserepes paradicsom is kapható az IKEA-ban?

Hogy miért érdemes felkeresnünk az IKEA valamelyik áruházát? Mert kivétel nélkül az otthonunk összes helyiségébe megtalálhatjuk itt az elképzelésünknek és pénztárcánknak megfelelő bútorokat és lakberendezési tárgyakat akár egyetlen látogatás alkalmával. Vásárlás közben szünetet tarthatunk az áruház éttermében, ahol többek között svéd ételkülönlegességek várnak, de a Svéd Finomságok Boltjába is érdemes bekukkantanunk. Ha még ez sem lenne elég, az áruház a gyermekek számára is remek szórakozást, kellemes időtöltést kínál.

Amit talán sokan nem tudnak, hogy a rengeteg bútoron, lakásdekorációs kiegészítőn, éttermen és gyermekjátszón kívül az IKEA jelentős alapterületű növényrészleggel is büszkélkedhet. Így semmi akadálya annak, hogy a lakóterünket megfizethető árú, dekoratív növényekkel tegyük teljesebbé, vonzóbbá. Az orchideáktól kezdve a különböző pozsgásokon és pálmákon át egészen az egzotikus levéldísznövényekig száznál is több fajta szerepel a kínálatban, amelyekkel könnyen, egyszerűen fokozhatjuk a lakásunk vagy a kertünk természetes szépségét.

Fotó: IKEA.com

Következzen 6 érdekes tudnivaló ezzel a sokszor méltatlanul mellőzött részleggel kapcsolatban:

1. Az IKEA igyekszik helyben beszerezni a növénykészletét

Hogy az árak mérsékeltek maradhassanak, az IKEA arra törekszik, hogy helyi vagy térségi beszállítóktól származó növények kerülhessenek a polcokra. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban a növények többsége Floridából, míg Európában Hollandiából származik.

2. A legolcsóbb növény ára mindössze 295 forint

Ha zöldfülű kertészként kétségeink vannak afelől, vajon sikerül-e életben tartanunk egy újonnan megvásárolt növényt, az IKEA gondoskodik arról, hogy ne kelljen túl nagy kockázatot vállalnunk. Kezdetnek válasszunk kedvező árú növényeket, hogy felesleges aggodalmak nélkül tehessük vonzóbbá, színesebbé a lakásunkat. A virágzás előtt álló poharas jácint például csupán 295 Ft-ba kerül, a fürtös gyöngyike ára is mindössze 395 Ft. Megkönnyíti a választást, hogy húsznál is több növény ára nem haladja meg az 1000 forintot. De az akciókra is érdemes odafigyelni: az elegáns megjelenésű gyompálmát vagy más néven törpepálmát például most mindössze 495 forintért vihetjük haza!

3. Az IKEA évente négyszer új növényekkel bővíti kínálatát

Ha nálunk még újdonságnak számító, ritkaságszámba menő vagy szezonális növényeket keresünk, legalább negyedévente egyszer érdemes felkeresnünk az IKEA növényosztályát. A kínálat rendszerint februárban, áprilisban, augusztusban és októberben újul meg. Így az év vége közeledtével nincs hiány mikulásvirágból és karácsonyi kaktuszból, míg a tavasz beköszöntével nem kell nélkülöznünk a nárciszt és egyéb hagymás növényeket.

Fotó: IKEA.com

4. A legjobb növény kiválasztásának titka

Bár meglehet, hogy ösztönösen a legkényelmesebben elérhető állványon szemmagasságban elhelyezett növény után nyúlunk, hogy a bevásárló kocsinkba tegyük, ennél egy kicsit több stratégiát igényel a számunkra legmegfelelőbb növény kiválasztása.

Ha már tudjuk, melyik fajtából szeretnénk egyet-kettőt hazavinni, vegyük alaposan szemügyre a választékot: az állvány szélső soraiban, illetve a sarkokon elhelyezett növények azok, amelyeket nagy valószínűséggel a legtöbbször emelgettek le és vettek kézbe a vásárlók, ezért érdemes inkább a hátsó sorokból, középről választanunk egy kevésbé meggyötört és biztosan sérülésmentes példányt. Továbbá, olyan növényt válasszunk, amelynek van súlya: ha a kézbe vett cserepes növény meglepően könnyű, ez azt jelzi, hogy kiszáradt a földje és több-kevesebb időt víz nélkül töltött. Végezetül, ha virágos növényt szemeltünk ki, bimbósat válasszunk, ne pedig olyat, amelynek már kinyíltak a virágai. Bár vitathatatlan, hogy a kinyílt virágok ellenállhatatlan látványt nyújtanak, otthon már nem fognak olyan hosszan díszíteni, mint ahogy azt reméljük.

5. Online ellenőrizhetjük az árukészletet

Lehetőségünk van arra, hogy az IKEA weboldalán áruházanként ellenőrizzük, hogy hány megvásárolható darab van még a kedvünkre való növényből. Így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy a helyszínen kell csalódnunk. A rendelkezésere álló darabszámon kívül böngészhetünk a növények között név és ár szerint, illetve kilistázhatjuk a legújabb termékeket is.

6. Ehető növények is kaphatók

Bár dísznövényeknek is beillenek, találhatók a kínálatban olyan növények is, amelyeknek a termése vagy más részei ehetőek. Ilyenek többek között a konyhakerti növények (paradicsom, édes paprika, uborka), a citrusfélék (citrom, kalamondin), illetve az aromás fűszernövények (levendula, rozmaring).