A hasznosságukhoz kétség nem férhet.

A kertben járva-kelve sokan ijedten sikoltunk fel, amikor valamelyik zöld bokor hatalmas alsó leveleit felhajtva azt látjuk, hogy egy béka pislog vissza ránk. Pedig nem bánt, még akkor sem, ha már gyermekkorunkban “megtanultunk” félni tőle.

A hazánkban gyakori kecskebéka, zöld levelibéka, barna varangy és társai sok hasznot hajtanak a kerttulajdonosoknak azzal, hogy életük során rengeteg legyet, szúnyogot, csigát, férget, egyéb kártevőt fogyasztanak el. A nyári estéken pedig hangulatos koncerttel szórakoztatják a házigazdát és családját: kórusban brekegnek, kuruttyolnak, vartyognak.

Éppen ezért nem árt tisztáznunk a kicsikkel: a béka a barátunk, és annak ellenére kedves a szívünknek, ha külsőre némileg eltér a nyuszitól vagy a cicától. Ezt a pozitív képet – a békakirályfiról szóló meséken kívül – többek között békát formázó kerti dekorációkkal, figurákkal erősíthetjük bennük. Így remélhetően akkor sem fognak megszeppenni, ha történetesen egy igazi békát sikerül kiugrasztaniuk a veteményesből.