Tudd, mit miért veszel.

Az első kültéri bútor beszerzése szinte ugyanakkora izgalommal és örömmel tölti el az embert, mint az első kertes ház megvásárlása. De még mielőtt felkerekednénk, hogy végigjárjuk a kiszemelt üzleteket, szánjunk rá egy kis időt és gondoljuk át, milyen a számunkra ideális bútordarab vagy garnitúra, amellyel a teraszunkat, tornácunkat, verandánkat díszíteni szeretnénk. Hogy az örömünkbe ne vegyüljön üröm és ne csalódásként éljük meg az elhibázott választásunkat, fussuk át a gyakori hibák alábbi listáját. Tanuljunk mások kárából, ne kövessük el ugyanazokat a baklövéseket! Íme:

1. Az olcsó bútorra végül ráfizethetünk

Amikor az interneten elkezdjük böngészni a kerti bútorokat kínáló kereskedők honlapjait, az első, amit észrevehetünk, hogy a közel hasonlónak kinéző bútorokból is eléggé széles az árskála.

Ne engedjünk azonban a csábításnak, ne az árcédula legyen a legfőbb szempont, amikor rábökünk valamelyik bútorra. Kiderülhet, hogy a kedvező árúnak hitt kültéri ülősarok bár nem csúnya, de egyáltalán nem kényelmes soká rajta ülni. De gondoljunk bele abba is, hogy jóllehet a pehelykönnyű (és pénztárcabarát) műanyag bútordarabokat egyszerű ide-oda pakolni, azokat már egy kisebb szél is könnyen felboríthatja.

A tanulság az, hogy ne automatikusan a legolcsóbb darab mellett döntsünk. Bár csábító az alacsony árfekvés, a gyanúsan olcsó termékekről sokszor hamar kiderül, hogy gyengék, vetemednek, deformálódnak, kifakulnak, azaz egyáltalán nem időtálló darabok. Természetesen e tekintetben sem szabad általánosítanunk, mert előfordulhat, hogy igenis sikerül jó vásárt csinálnunk, de a lényeg: mindenképpen legyünk körültekintőek.

2. Egyes székek túl billegősek kültéri használatra

Nem biztos, hogy a korábban beltérben használt filigrán székek a teraszon vagy a kerti lakban is ugyanolyan biztonsággal használhatók. A túl vékony széklábak ugyanis könnyen megtalálják a réseket, repedéseket a kőburkolaton vagy a hajópadlón, és ez balesetveszélyes. Bár meglehet, hogy egy idő után hozzászokunk, hogy oda kell figyelnünk, hová állítjuk a széket, a vendégeinket minden egyes alkalommal emlékeztetnünk kell a veszélyforrásra, és azért ez tagadhatatlanul kínos.

A tanulság, hogy egyenetlen, hézagos borítású felületre olyan kültéri garnitúrát vásároljunk, hogy a székek lába használat közben ne csúszkálhasson és ne szorulhasson be sehová.

3. Előfordulhat, hogy bizonyos bútoranyag számunkra nem ideális

A leggyakoribb anyagok, amelyekkel kültéri bútor vásárlása során találkozhatunk, a következők: teakfa, eukaliptusz, rozsdamentes acél, alumínium, kovácsoltvas, rattan-vessző, szintetikus anyagok stb. Mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek ideálisak bizonyos éghajlati viszonyok és kültéri körülmények között, máshol viszont nem. Vegyük például a különféle fémeket. Az alumínium könnyű, ami azt jelenti, hogy nem szerencsés választás olyan vidéken, ahol gyakori az erős szél. A rozsdamentes acél súlyos és kevés karbantartást igényel, de a tűző napon nagyon felforrósodhat, tehát nem ideális, ha a szabad ég alatt hagyjuk egész álló nap.

Ha a lakóhelyünk különösen csapadékos, mellőzzük a fából gyártott bútort. Még a teakfát és a hozzá hasonlóan tartós és időjárásálló keményfát is minden évben kezelnünk kell, hogy megelőzzük a berepedezését és a vetemedést. A természetes fonott bútor leginkább zárt, üveges verandákra ajánlott, mivel az időjárás viszontagságai hamar megviselnék. A szintetikus polyrattan jobb választás, feltéve ha tetszik nekünk ez a stílus.

A tanulság, hogy nem biztos, hogy az általunk bebútorozni kívánt kültéri ülősarokba valamennyi kerti bútor megfelel. Győződjünk meg róla, hogy a választott bútor olyan anyagból készült, ami nem megy egyhamar tönkre az esőtől, naptól, széltől.

4. Gondoljunk az esős napokra

Joggal gondolhatjuk, hogy a kültéri bútornak nem árt az eső. No de mi a helyzet az ülőpárnákkal? A párnák rendszerint olyan ellenálló szövetből készültek, amelyekről egyszerűen lepereg a víz. Egy bizonyos fokig valóban lehet, hogy lepereg, de mindannyian tudjuk, mekkora a különbség egy kis szitálás és egy kiadós nyári felhőszakadás között. A legjobb, amit tehetünk, hogy a párnákat bevisszük a házba, vagy beszerzünk egy kerti párnatároló ládát. Továbbá, különösen fa bútorok esetén fontoljuk meg a védőhuzat vásárlását is.

A tanulság, hogy a kültéri használatra szánt szövetek bár tartósak és víztaszítóak, de azért nem maradéktalanul vízállóak.

5. A kültéri bútorokat úgy helyezzük el, hogy a madarak ne tudják megsorozni

Nincs jobb dolog, mint egy hatalmas, terebélyes koronájú fa árnyékában üldögélni. Kivéve, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy apró pöttyök tarkítják a gondosan kiválasztott kültéri ülőgarnitúrát. Közelebbről megszemlélve konstatáljuk, hogy a környékbeli kismadarak könnyítettek magukon a székek és asztal fölötti ágakon ücsörögve. Még rosszabb, ha párna is volt a székeken. Ráadásul arra sincs garancia, hogy minden folt maradéktalanul eltávolítható, ez attól függ, milyen bogyósgyümölcs szerepelt legutóbb tollas vendégeink étlapján.

A tanulság, hogy mérlegeljük, mi az, ami rápotyoghat a kültéri bútorra és beszennyezheti azt. Kétségek esetén jobb az esetleges kellemetlenségeket megelőzni, és másik helyet választani pihenősaroknak.