Balkon

Az első kültéri bútorod: 5 hiba, amit mindenképp kerülj el!

Tudd, mit miért veszel.

Az első kültéri bútor beszerzése szinte ugyanakkora izgalommal és örömmel tölti el az embert, mint az első kertes ház megvásárlása. De még mielőtt felkerekednénk, hogy végigjárjuk a kiszemelt üzleteket, szánjunk rá egy kis időt és gondoljuk át, milyen a számunkra ideális bútordarab vagy garnitúra, amellyel a teraszunkat, tornácunkat, verandánkat díszíteni szeretnénk. Hogy az örömünkbe ne vegyüljön üröm és ne csalódásként éljük meg az elhibázott választásunkat, fussuk át a gyakori hibák alábbi listáját. Tanuljunk mások kárából, ne kövessük el ugyanazokat a baklövéseket! Íme:

1. Az olcsó bútorra végül ráfizethetünk

Amikor az interneten elkezdjük böngészni a kerti bútorokat kínáló kereskedők honlapjait, az első, amit észrevehetünk, hogy a közel hasonlónak kinéző bútorokból is eléggé széles az árskála.

Ne engedjünk azonban a csábításnak, ne az árcédula legyen a legfőbb szempont, amikor rábökünk valamelyik bútorra. Kiderülhet, hogy a kedvező árúnak hitt kültéri ülősarok bár nem csúnya, de egyáltalán nem kényelmes soká rajta ülni. De gondoljunk bele abba is, hogy jóllehet a pehelykönnyű (és pénztárcabarát) műanyag bútordarabokat egyszerű ide-oda pakolni, azokat már egy kisebb szél is könnyen felboríthatja.

A tanulság az, hogy ne automatikusan a legolcsóbb darab mellett döntsünk. Bár csábító az alacsony árfekvés, a gyanúsan olcsó termékekről sokszor hamar kiderül, hogy gyengék, vetemednek, deformálódnak, kifakulnak, azaz egyáltalán nem időtálló darabok. Természetesen e tekintetben sem szabad általánosítanunk, mert előfordulhat, hogy igenis sikerül jó vásárt csinálnunk, de a lényeg: mindenképpen legyünk körültekintőek.

2. Egyes székek túl billegősek kültéri használatra

Nem biztos, hogy a korábban beltérben használt filigrán székek a teraszon vagy a kerti lakban is ugyanolyan biztonsággal használhatók. A túl vékony széklábak ugyanis könnyen megtalálják a réseket, repedéseket a kőburkolaton vagy a hajópadlón, és ez balesetveszélyes. Bár meglehet, hogy egy idő után hozzászokunk, hogy oda kell figyelnünk, hová állítjuk a széket, a vendégeinket minden egyes alkalommal emlékeztetnünk kell a veszélyforrásra, és azért ez tagadhatatlanul kínos.

A tanulság, hogy egyenetlen, hézagos borítású felületre olyan kültéri garnitúrát vásároljunk, hogy a székek lába használat közben ne csúszkálhasson és ne szorulhasson be sehová.

3. Előfordulhat, hogy bizonyos bútoranyag számunkra nem ideális

A leggyakoribb anyagok, amelyekkel kültéri bútor vásárlása során találkozhatunk, a következők: teakfa, eukaliptusz, rozsdamentes acél, alumínium, kovácsoltvas, rattan-vessző, szintetikus anyagok stb. Mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek ideálisak bizonyos éghajlati viszonyok és kültéri körülmények között, máshol viszont nem. Vegyük például a különféle fémeket. Az alumínium könnyű, ami azt jelenti, hogy nem szerencsés választás olyan vidéken, ahol gyakori az erős szél. A rozsdamentes acél súlyos és kevés karbantartást igényel, de a tűző napon nagyon felforrósodhat, tehát nem ideális, ha a szabad ég alatt hagyjuk egész álló nap.

Ha a lakóhelyünk különösen csapadékos, mellőzzük a fából gyártott bútort. Még a teakfát és a hozzá hasonlóan tartós és időjárásálló keményfát is minden évben kezelnünk kell, hogy megelőzzük a berepedezését és a vetemedést. A természetes fonott bútor leginkább zárt, üveges verandákra ajánlott, mivel az időjárás viszontagságai hamar megviselnék. A szintetikus polyrattan jobb választás, feltéve ha tetszik nekünk ez a stílus.

A tanulság, hogy nem biztos, hogy az általunk bebútorozni kívánt kültéri ülősarokba valamennyi kerti bútor megfelel. Győződjünk meg róla, hogy a választott bútor olyan anyagból készült, ami nem megy egyhamar tönkre az esőtől, naptól, széltől.

4. Gondoljunk az esős napokra

Joggal gondolhatjuk, hogy a kültéri bútornak nem árt az eső. No de mi a helyzet az ülőpárnákkal? A párnák rendszerint olyan ellenálló szövetből készültek, amelyekről egyszerűen lepereg a víz. Egy bizonyos fokig valóban lehet, hogy lepereg, de mindannyian tudjuk, mekkora a különbség egy kis szitálás és egy kiadós nyári felhőszakadás között. A legjobb, amit tehetünk, hogy a párnákat bevisszük a házba, vagy beszerzünk egy kerti párnatároló ládát. Továbbá, különösen fa bútorok esetén fontoljuk meg a védőhuzat vásárlását is.

A tanulság, hogy a kültéri használatra szánt szövetek bár tartósak és víztaszítóak, de azért nem maradéktalanul vízállóak.

5. A kültéri bútorokat úgy helyezzük el, hogy a madarak ne tudják megsorozni

Nincs jobb dolog, mint egy hatalmas, terebélyes koronájú fa árnyékában üldögélni. Kivéve, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy apró pöttyök tarkítják a gondosan kiválasztott kültéri ülőgarnitúrát. Közelebbről megszemlélve konstatáljuk, hogy a környékbeli kismadarak könnyítettek magukon a székek és asztal fölötti ágakon ücsörögve. Még rosszabb, ha párna is volt a székeken. Ráadásul arra sincs garancia, hogy minden folt maradéktalanul eltávolítható, ez attól függ, milyen bogyósgyümölcs szerepelt legutóbb tollas vendégeink étlapján.

A tanulság, hogy mérlegeljük, mi az, ami rápotyoghat a kültéri bútorra és beszennyezheti azt. Kétségek esetén jobb az esetleges kellemetlenségeket megelőzni, és másik helyet választani pihenősaroknak.

Tags : kerti bútor