A növénnyel futtatott homlokzatok mindig élettel telibbek.

Akár egy kis szépséghibát fednénk el, akár csak rajongunk a természetes megoldásokért, mindenképp érdemes fontolóra venni a kúszónövények telepítését. Jót tesznek a környezetnek, a klímának és persze a közérzetünknek is. Ebből a kategóriából még mindig a legnépszerűbb a borostyán, meg is mondjuk, hogy miért.

Örökzöld, így élénkzöld leveleivel minden évszakban látványos. Kedveli a félárnyékos és árnyékos helyeket, a talajjal szemben igénytelen. Az ültetést követő egy évben igényel csak öntözést, utána már jószerivel a csapadékkal is beéri. Ebben az időszakban még komótosan fejlődik, de az első év elmúltával belendül. Nem igényel direkt metszést, de javasolt, ha kordában szeretnénk tartani. Ha sokáig nem törődünk vele, hajlamos mindent befutni.

Szorosan ehhez kapcsolódhat a tévhit, miszerint tönkreteszi a falazatot. Ez csak akkor lehetséges, ha nagyon rossz állapotban van az a bizonyos fal, tele mély repedésekkel és omladozik. Akkor előfordulhat, hogy magával rántja a vakolatot a súly, vagy bekúszik a résekbe és tovább növeli a problémát. Egy stabilan álló, egybefüggő felületet képező homlokzatnál nem jelenthet problémát, léggyökereivel békésen tapad a felületre, ráadásul az egymást fedő levelei a tetőhöz hasonlóan elvezetik a csapadékvizet. Az összefüggő lombszőnyeg segít a ház ideális hőmérsékleten tartásában is, hiszen szigetel. Szóval kellő karbantartás mellett nagyon is hasznos.

Forrás: SFGATE