Így megelőzhetjük a károkat.

A mínuszok beállta előtt fontos, hogy gondoskodjunk az ingatlan vízhálózatának védelméről! A közelgő extrém hideg idő miatt bekövetkező fagyás ugyanis könnyen kárt tesz a vízmérőben, a csövekben, csapokban és más szerelvényekben, ami sok kellemetlenséggel és plusz költséggel jár.

Előzzük meg a bajt és gondoskodjunk kellő szigetelésről! Ez minden otthonra érvényes, de a télen nem lakott épületekre különösen. Nézzük, mit kell megtenni:

Vízmérőakna védelme

Az előírás szerint legalább 1 méterrel a talajszint alatt szerelt vízóra sem garantálja teljes mértékben a fagyvédelmet, főleg, ha még sincs olyan mélyen, vagy a fedlapnál valahogy le tud jutni a fagy. Ezért ellenőrizni kell az akna fedőjét, hogy jól záródjon és szigeteljen is! Ha nem illeszkedik jól, akkor érdemes kicserélni, a szigetelő képességét pedig megerősíthetjük hungarocellel, fóliával. Mindenképp olyan olyan védelmet tegyünk rá, ami mérőóra leolvasáskor könnyen leszedhető, majd visszahelyezhető!

Aki még óvatosabb, az az aknában látszó csöveket is leszigetelheti több rétegűre hajtogatott műanyag fóliával például, de bármilyen szigetelés mit sem ér, ha átnedvesedik. Ebben az esetben is fontos, hogy a vízóra könnyen hozzáférhető és látható maradjon!

Kerti csapok téliesítése

A kerti csapokat vízteleníteni kell a földalatti téli elzárón – azaz a fagycsapon – keresztül! Miután sikerült kiengedni a rendszert, ellenőrizzük, hogy valóban sikerült-e elzárni a csapot és már nem folyik a víz sehol! Ugyanez igaz a külső falon lévő csapokra is!

Pincék, fűtetlen helyiségek védelme

Főként a nem fűtött helyiségekben futó vízvezetékeket és szerelvényeket veszélyezteti a fagy, így lehetőség szerint gondoskodni kell arról, hogy a hőmérséklet ne menjen nulla fok alá az adott helyiségben. Ha ez nem kivitelezhető, akkor napjában többször meg kell nyitni kicsit a csapo(ka)t vagy csöpögőre hagyni. A lassan áramló víz kisebb eséllyel fagy meg, mint az, amelyik a csőben áll!

Segíthet ebben az esetben is a csövek hőszigetelése, burkolása is!

Honnan tudjuk, hogy mégis probléma van?

  • Nem forog a vízóra, ha megnyitjuk a csapot.
  • Összetört az üveglap a vízmérőn, vagy más látványos deformitása, sérülése van az órának.
  • Alig jön víz a csapból.

Ezek bármelyikének megjelenésénél vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, szakemberekkel!

A hatályos jogszabályi előírások értelmében a fagy elleni védelemről a felhasználó köteles gondoskodni! Ennek elmulasztása vagy nem megfelelő végrehajtása esetén az elfagyott vízmérő árát, valamint a mérőcsere költségét és az elfolyt vizet is ki kell fizetni a szolgáltatónak. Ezért is figyeljünk oda és ellenőrizzük rendszeresen!

Forrás: DPMV Zrt.