Alternatív építőanyag.

Egy stanfordi építész-dizájner különös alkotással rukkolt elő: a “Mycotecture” elnevezésű bemutatódarab egy 6×6 gombatéglából épült ív, amelyhez az alapot a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) adta. Az építményhez Phil Ross a micéliumot, azaz a gombafonalak szövedékét használta. Ezek a gyorsan növő szálak hihetetlen tartósak, víz- és tűzállóak, nem toxikus és biológiailag lebomló anyagok.

Ross téglákat készít a micéliumok tömkelegéből úgy, hogy a fonalakat fűrészporral teli zsákokban növeszti. A gombafonalak a fűrészporban található cellulózból kitint állítanak elő, ez ugyanaz a kemény anyag, amit a rovarok páncélja is tartalmaz. A férfi a micéliumot kiszárítja, majd acélpengékkel formára vágja.

Egy építészeti dizájn honlap szerint ezek a gombatéglák még a betonnál is keményebbek, ráadásul a mindenféle műanyagokat helyettesíthetnek az építészetben.

A gombafonalakból alkotás nem újdonság: készült már belőlük ruha, sapka, kenu, sőt környezetbarát koporsó is. Minden bizonnyal ez csak a kezdet volt, hiszen Ross most egy 12-20 ember számára megfelelő gombából készült ház építésén dolgozik.

Fotó: Philip Ross, Mycoworks
otó: Philip Ross, Mycoworks

Forrás: www.goodnewsnetwork.org