Marie Kondo: Rend a lelke mindennek! (The Life-Changing Magic of Tidying Up) című könyve új alapokra helyezte a takarítást.

Azt hihetnénk, hogy ebben a témában nem igazán lehet újat mutatni, de a KonMari módszer nem csak az otthon takarításáról szól, hanem annál sokkal többről. Az otthont és az egész életünket átfogó rendrakáson vezet végig. Vannak hívei és olyanok is, akik csupán nevetnek ezen, de mindenkinek hasznos tanácsokkal szolgálhat!

Nézzük miről is ír ez a japán hölgy:

Ha jól csinálod, csak egyszer kell rendet raknod!

Azt vallja, hogy ne apránként csináld meg, hanem lehetőleg egy szuszra ugorj neki az otthonodnak és rakd rendbe. Így a módszerét alkalmazva szerinte nem is kell többször megismételned, ha jól csinálod. Azért ez jól hangzik nem?

A rendszerezésnél kategóriánként haladj, ne helységenként!

Marie szerint a helységenkénti rendrakás nem működik, mert csak akkor látod, hogy miből mennyid van, ha az összeset látod. Ehhez még egy listát is javasol, ahol minden rendszerezve van. Szépen leírva tételesen, hogy például:

RUHÁK

  • Felsők (top, trikó, pulcsi, kardigán stb.)
  • Alsók (nadrág, szoknya, sort stb.)
  • Vállfás ruhák (ing, blúz, kosztüm, kabát stb.)
  • Zoknik
  • Fehérnemű…

…és így tovább.

A rendrakás csakis Zen módban történjen!

Szerinte takarítás közben nem kéne sem zenét hallgatni, sem a mobilunkat nézegetni, de még a tévé se szóljon a háttérben, hogy csendben, magunkra figyelve tudjunk dönteni arról, hogy az adott tárgyakra tényleg szükségünk van, vagy ideje túladni rajtuk.

Kezdd a selejtezéssel!

A rendrakás előtt mindent át kell nézni, hogy kell-e még vagy sem, méghozzá kategóriánként. Egy kategóriát egy szuszra úgy, hogy a kategória összes darabját egy helyre pakolva minden darabnál tegyük fel a kérdést, örömet okoz ez nekem vagy sem? Marie szerint ez a kulcs, hogy az adott dolog hozzá tesz-e az életünkhöz, boldoggá tesz-e. Így el lehet dönteni, hogy megy vagy marad.

Mi a helyzet azokkal, amit képtelen vagy kidobni?

Ugyan nem tesznek boldoggá, de valamiért nem tudsz megválni tőlük. Ezeken érdemes elgondolkodni, hogy miért vannak még ott. Honnan vannak? Túl drágán vetted? Kaptad? Kitől? Abban hiszel, hogy majd jó lesz még valamire? Ha ezekre megvan a válaszod, légy hálás, hogy megtanított valamire és szabadulj meg tőle. (Ha nincs szíved kidobni, add el, vagy ajándékozd el!)

Hatékonyan rakj rendet!

Marie szerint fontos a sorrend. Először a ruhák, majd a könyvek, iratok, aztán a mindenféle apró tárgyak, és csak miután ezekkel végeztél, akkor térj át a szentimentális értékekkel bíró fényképekre, albumokra és más emlékekre.

Tárolj egyszerűen!

Törekedj az egyszerű és hatékony tárolásra! Fiókok, dobozok és hasonló tárolók, a már leselejtezett cuccoknak. Kevesebb holmit könnyebb kordában tartani.

A kulcs a függőleges pakolás!

Egyszerű és nagyszerű módszer a rendezett, átlátható pakolásra. A vízszintes pakolásnál általában polcmagasságig pakol az ember, amiből nem szívesen szedi ki a legalsót, inkább a felső pár darabot hordja rendszeresen. Egy komód fiókjában viszont az összes pólódat látod, jó mi? (Itt van segítség a nadrág hajtogatáshoz, itt pedig a pólókhoz, zoknikhoz.)

Becsüld meg a tárgyaidat!

Marie köszön és megköszön a lakásának, a tárgyainak. Még ha ezek furcsának is tűnnek, azt vallja, hogy ezt a tárgyak is meghálálják és megnöveli az élettartamukat. Mindenesetre, ha hálát érzünk (akár a tárgyaink iránt is, igen), az jó hatással van a közérzetünkre.

Változtass az életeden, csinálj, amit szeretnél!

Persze ízléses határokon belül. Leginkább arról szól, hogy, ha utálod a munkád, keress másikat, vagy költözz el. A selejtezéssel elvileg közelebb kerültél magadhoz, mert annak során nyilvánvalóvá vált, hogy mi az, amit(ket) igazán szeretsz.

Légy boldog!

A rendteremtés Marie szerint erről szól. Hogy boldoggá tegyen, hogy olyan környezeted legyen és olyan dolgokkal vedd magad körbe, amiket szeretsz és amik jóérzéssel töltenek el. A takarítás eredménye örömmel töltsön el és ha körülnézel az otthonodban, melengesse a szíved. Ez az, ami igazából megváltoztatja az életed. Végső soron rend a lelke mindennek, ugye?