Személyre szabott alkotások.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy illik vagy szabad-e könyveket kreatív alkotásként használni. Bőszény Csaba külföldön találkozott először a könyvszobrászattal, majd hosszas tanulást követően mára már profiként maga is készíti ezeket a látványos díszeket. Az alábbiakban Csabától ismerhetjük meg ennek a kreatív technikának a részleteit.

Az ötlet 2018-ban Németországból jött. Kint dolgoztam és egyszer egy nap Stuttgartba mentünk egy kicsit szétnézni a városban és egy kis utcában volt egy kis üzlet, ahol egy bácsi készített könyvszobrokat. Egyből megtetszett és azonnal tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Nagyon sok utánajárást követelt. Videókat néztem, cikkeket, blogokat olvastam és azok alapján úgymond autodidakta módon tettem szert erre a technikára.

Eszköztárilag nem sok minden kell hozzá. Elsősorban kell hozzá egy könyv. A könyv szempontjából fontos, hogy  kemény borítós kell hogy legyen, mert úgy fog megállni, illetve ne legyen benne fényes lap, mert akkor nem mutat szépen. De ha az egész könyv fényes lapokból áll, az már nem probléma. A könyv legalább 400 oldalas legyen, a magassága az majdnem mindegy, de e 19-20 cm (általában ez a normál mérete a könyveknek) magas könyv már nagyon szépen mutat. Kell még hozzá egy vonalzó, egy ceruza, illetve egy olyan eszköz, amivel le lehet szépen az éleket lapítani. Én erre egy gyurmakést használok. De ami az egyik legfontosabb, az egy könyvszobor szerkesztő program. Ez a program számolja ki nekem, hogy melyik lapot hol kell bevágni és behajtani. Ez úgy működik, hogy a programba belerakom a választott motívumot, képet vagy szöveget, bírom a könyv adatait (oldalszám, könyv magassága) és ezt átkonvertálja nekem egy PDF formátumba, ami megmutatja, hogy melyik lapot hol kell bevágni és behajtani.

A legfontosabb lépés a megfelelő minta megtalálása. Nálam minden könyvszobor egyedi. Nincs kettő egyforma. Amikor rendelésre készítek, megpróbálom a legmegfelelőbb mintát, motívumot, illetve szöveget megtalálni a rendelővel egyeztetve. Volt már olyan, hogy egy mintát több ember is kért. Azokat is sikerült egyedivé tenni azzal, hogy más oldalszámú könyvben készítettem, vagy a mintának a méretén változtattam egy kicsit. Tehát így azok is egyediek lettek.

A legfontosabb, amire figyelni kell, az elsősorban a könyv. Másodsorban a pontosság. Mivel teljesen kézzel készül, így elkerülhetetlen, hogy egy-egy vágás nem pont akkorára sikerül, mint ami be van jelölve, hanem 1-2 mm-rel eltér. Próbálom ezeket kiküszöbölni, de már a kétezredik vágásnál lehet, hogy nem sikerül. A vágások és hajtások száma a mintától függ. Lehet, hogy egy lapon csak 1-2 van, de egy bonyolultabb mintánál akár 55-60 is lehet. És amikor egy 300 oldalas könyvről beszélünk, nagyjából ki lehet számolni mennyi vágás és hajtás. De nagy átlagban olyan 20-30 közötti vágás és hajtás van egy lapon.

Az elkészítési időt mindig a minta határozza meg. Ez lehet 15 óra, de lehet akár 60 óra vagy még több.

Többféle technika létezik, amivel könyvszobrot lehet készíteni. Van az úgymond szamárfülezés, ahol csak a lapok sarka van behajtva. Ezt én nem igazán használom. Igaz, egyszerűbb és könnyebb, de kevesebb a lehetőség. Van az árnyékolás technika. Itt csak minden páratlan lapon van vágás és hajtás, a páros lapok csak be vannak hajtva. Ezt sem nagyon használom. Van még a kombinált technika. Itt van szamárfülezés és vágás hajtás is. Ezt szoktam használni. Amit a legjobban szeretek, az a vágás-hajtás technika. Ezzel szinte bármit el tudok készíteni.

Még egy pár mondatban a sztereotípiákról. Sokszor megkapom, hogy szegény könyv tönkre van téve. A könyvet nem teszem tönkre. Igaz, hogy van egy kis vágás a szélén, illetve hajtás, de pl. nincs ragasztás. A könyv lapjai bármikor kihajthatók és ugyanúgy el lehet őket olvasni, mint előtte.

Csaba különleges munkái követhetők Facebook oldalán.