Új helyett felújítás.

Októberben kiderült, hogy Magyarország a használt szekrények, szekrénysorok és polcok országa, a legtöbben pedig festéssel, pácolással vagy kárpit áthúzásával, míg a bátrabbak üvegezéssel, mozaikozással vagy bőrfestéssel lehelnek új életet a használt bútoraikba. Vagyis sokan nyúlnak kreatív, „csináld magad!” eszközökhöz és módszerekhez, hogy gazdaságosan beszerezhető, egyedi darabokkal színesítsék az otthonukat.

Varga „Juditu” Judit DIY influencert a Jófogás bízta meg azzal, hogy találjon magának bútorkincseket, amelyek élettartamát a Facebook és Instagram közösségei által megszavazott felújítási módokkal hosszabbította meg. És alaposan dokumentálta is a folyamatokat, hogy országos szinten sokakat ösztönözhessen a fenntartható bútorfelújításra. Egy 1500 Ft-os használt faszék maszkolószalagos dizájnfestéssel, egy 1000 Ft-os, a tulajdonosa által rég megunt komód öntapadós fóliával, egy 6995 Ft-os, sokkalta szebb napokat látott fotel pedig kárpitozással és csiszolással kapott vadonatúj „ruhát”. Szinte rájuk sem lehetett ismerni, amikor a DIY szakértő végzett velük.

Amire nekünk már nincs szükségünk, az mások otthonaiban új életre kelhet – ez a fő gondolatiság inspirálta a kezdeményezéshez csatlakozó Varga Izabellát, Horváth Évát, Stohl Lucát, Kollányi Zsuzsit, Judy-t és Peller Annáékat is. Novemberben, vándortrófeaként, egy kis időre mindegyikőjük otthonába beköltözött egy különleges fotel, szék és komód. Használt bútorok még sosem fordultak meg ennyire illusztris társaságban, és ha mesélni tudnának, ez egy olyan sztori lenne, amely mesélésekor be nem állna a szájuk. Rendkívül érdekes, ahogy a különféle élethelyzetek és lakásbelsők szerves részeivé váltak. Mintha mindig is ott lettek volna.

Nézzétek meg ti is az „előtte” és „utána” fotókat, hogy lássátok, milyen lehetőségek rejtőzhetnek a mások számára már feleslegessé vált bútorokban és segítsetek, hogy közösen meghosszabbíthassuk a használt termékek élettartamát. A bolygónk mindenképpen hálás lesz érte.