A muskátliról számos hiedelem és babona él szerte a világban.

Ezek a hiedelmek különböző kultúrákból és történelmi időkből származnak, és gyakran a muskátli virágainak szépségéből és illatából erednek. Íme néhány érdekes hiedelem a muskátlival kapcsolatban:

1. Szerencse és védelem

Sok helyen úgy tartják, hogy a muskátli képes elűzni a gonosz szellemeket és megvédeni a házat a rossz energiáktól. Ezért gyakran ültetik az ablakpárkányokra és a bejárati ajtók mellé.

Egyes kultúrákban a muskátlit szerencsehozó növényként tartják számon. Úgy vélik, hogy ha valaki muskátlit ajándékoz, az szerencsét és jólétet hoz a megajándékozottnak.

2. Szerelem virága

A muskátli bizonyos fajtáit, különösen a piros muskátlit, a szerelemmel és a romantikával azonosítják. Úgy tartják, hogy ha valaki piros muskátlit helyez az ablakába, az szerelmet és szenvedélyt vonz az életébe.

3. Egészség és gyógyulás

A muskátlit néhány helyen gyógyító növényként tisztelik. Az illóolaját antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúnak tartják, és használják különböző bőrproblémák kezelésére.

Az illatos muskátli fajtáiról azt tartják, hogy nyugtató hatásuk van, és segítenek a stressz és a szorongás csökkentésében.

4. Termékenység és bőség

Egyes hiedelmek szerint a muskátli a bőséget és a termékenységet jelképezi. Ha a ház körül sok muskátli virágzik, az a bőség és a jólét jele.

5. Háztartás

A muskátli levelei és virágai állítólag elriasztják a rovarokat, például a szúnyogokat. Ezért sok helyen ültetik az ablakok és ajtók közelébe, hogy megóvják otthonukat a kellemetlen rovaroktól.

6. Színek és jelentésük

Piros: A szeretet, a szenvedély és az erő szimbóluma.
Rózsaszín: A gyengédség, a barátság és a romantika jele.
Fehér: A tisztaság, az ártatlanság és a béke jelképe.
Lila: A misztikum, a spiritualitás és a bölcsesség szimbóluma.

Ezek a hiedelmek és babonák a muskátlit különlegessé teszik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy oly népszerű legyen világszerte.