Az akadálymentesítés nagyon sok helyen probléma.

A kerekesszékesek, az idősek, de még a babakocsival közlekedő anyukák is sokszor szembesülnek a lépcsők, padkák okozta nehézségekkel. Sajnos kevés létesítmény akadálymentes, így sokak életét megnehezíti a szintkülönbség áthidalása. Erre keresett megoldást Chan Wen Jie szingapúri tervező, aki remek ötlettel áll elő.

A rámpává alakítható lépcső kényelmes és praktikus megoldás lehet olyan helyekre is, ami korábban nem lett akadálymentesítve. Kész lépőcsőként érkezik a szerkezet, ami a már meglévő lépcsőre erősíthető, viszont egy fogantyú segítségévél bármikor átváltoztatható sík felületté. A kilincsre lépve minden lépcsőfok elmozdul, majd összekapcsolódik, így kialakítva az egyenletes felszínt, amin már kerekeken is lehet közlekedni.

A visszaalakítása is épp ilyen egyszerű, a fogantyú segítségévél bármikor újra lépcsővé változtatható.

Az oldalán vízelvezető is található, ráadásul moduláris kialakítású, így minden darabja különálló, amit össze lehet kötni egy rendszerben, ami végül az egészet mozgatni fogja. Ez azért jó, mert 4 lépcsőfokra ugyanolyan könnyen telepíthető, mint nagyobb feljáróra.

Ez momentán még csak terv, de jó lenne, ha valóban is meg is valósulna! Nagyon sok ember életét könnyítené meg viszonylag egyszerű és olcsó módon világszerte!

Forrás: Awesome Inventions