Bár sokan ábrándoznak arról, hogy a tiszta otthonért nem kell erőfeszítéseket tenniük.

Az első robotporszívót még 1997-ben mutatták be, de csak 2002-ben kezdett igazán népszerű lenni, amikor az amerikai iRobot piacra dobta a Roomba nevű készülékét. A sikeren felbuzdulva több cég is gyártani kezdte a különböző robotporszívókat, melyek manapság egyre több háztartásban megtalálhatóak.

A varázsa az önállóságában rejlik, amit az automatizált technika biztosít. Ultrahang vagy lézeres tapogatás segítségével tájékozódik, hogy az akadályokat kikerülve szívja fel a szennyeződéseket. Az energiáról akkumulátor gondoskodik, amit egy földi dokkoló tölt fel, amihez a gép magától megy, ha alacsonynak érzékeli a töltöttségi szintet. Így takarít akkor is, ha a közelben sem vagyunk. Ami az előnye, lényegében az a hátránya is, mert az önállósága ellenére oda kell figyelnünk arra, hogy biztosítsuk számára a feltételeket.

A kijelölt takarítási területnek egyenletesnek és körülhatároltnak kell lennie!

Különben előfordulhat, hogy leesik a lépcsőn.

Vagy nyitva felejtett ajtónál kijut a házból és beleesik a medencébe, egy gödörbe, egy aknába vagy egyszerűen túlterheli, amikor megpróbálja felporszívózni a pázsitot.

A különböző tárgyakat fel kell szedni az útjából!

A por és morzsák felszívására találták ki, egy fürdőkilépő, egy függöny, egy fülhallgató, vagy bármi apróság megakaszthatja a munkafolyamatot.

Ha robotporszívót vásárolunk, vegyük számításba a háziállatunkat is!

Vannak állatok, akik félnek tőle.

Vannak, akik ellenségnek tekintik.

Vannak, akik csak játszanak vele.

A legkellemetlenebb talán mégis az, amikor állatürüléket talál, majd módszeresen, küldetéstudattól vezérelve szétkeni.

Az alapok betartásával azonban valóban egy hasznos segítőt vásárolhatunk.

Forrás: BoredPanda