Modern tetőtéri lakások a New York-i viktoriánus téglaépület tetején.

A New Yorkban található Diane von Fürstenberg tetőtéri stúdiókomplexum éles ellentéte az ódivatú épületnek, amelynek a tetejére építették.

Fotó: architecturaldigest.com

A viszonylag új, 2005 és 2007 között épült komplexum, amely nem egyszerű penthouse, mivel magában foglal egy üzlethelyiséget, egy bemutatótermet, valamint több irodát és a felső szinten tetőkertes lakáscélú helyiségeket is, még New York városképmegőrző bizottságának az elismerését is kivívta.

A felújított viktoriánus téglaépület tetején magasló, rombusz alakú épületszerkezetnek nem célja, hogy beleolvadjon a környezetébe és az alsóbb szintekbe. Az építészek pontosan arra törekedtek ezzel a szokatlan megoldással, hogy meggyőzzék a történelmi negyed konzervatív szemléletű elöljáróit arról, hogy így szükséges jelezni a Diane von Fürstenberg-centrum új funkcióját.

Fotó: architecturaldigest.com
Fotó: architecturaldigest.com
Fotó: mountainsoftravelphotos.com
Fotó: archdaily.com

A kontraszt különösen sötétedés után válik igazán hangsúlyossá és izgalmassá, amikor is a kiszűrődő fényeknek köszönhetően az épületegyüttes éjjelente mintegy a városnegyed világítótornyává válik.

Fotó: archdaily.com