Az aprócska kerteknek különleges hangulatuk van.

Tündérek vagy manók lakta kiskerteket már készíteni is öröm, hiszen a tervezés, a hozzávalók összeválogatása, majd elhelyezése mind-mind csupa izgalommal teli játék.

Csaba Krisztina kertjét, otthonát számtalan ilyen apró birodalom ékesíti, mind saját keze munkája. A következőkben ő mesél arról, hogy hogyan készülnek, mi mindenre van hozzájuk szükség és hogy ő maga egyáltalán miért szeretett bele ezekbe a miniatűr világokba.

Az ötlet onnan jött, hogy minikerteket készítsek, hogy az Interneten külföldi oldalakon sok képet láttam róluk és nagyon megtetszettek. Majd ki akartam próbálni a saját kreativitásomat, képességeimet ezen a téren.

Egy jó kis időtöltést láttam bennük a szürke hétköznapokban, és azt, hogy előcsalogatják a bennem szunnyadó gyereket, aki még hisz a mesebeli tündérek és manók világában.

Ezen kívül a növények szeretete is fontos volt, vagyis az, hogy nálam a télen is tavasz legyen a kis kertjeim által bármikor, amikor csak rájuk nézek.

Amire szükség van az elkészítésükkor, az egy megfelelő méretű edény vagy kosár és az élő növények miatt föld. Továbbá a megálmodott kis történet megjelenítéséhez szükséges kiegészítők: manók, tündérek, állatfigurák, házikók, kis hidak, tavacskák, pici székecskék, asztalok, mű- vagy élő moha, kavicsok, gyurma, ragasztó, festék. stb. A boltokban ezeket mind megvehetjük készen is, de ha van időnk, a magunk által készített mindig nagyobb becsben van, mert időt és energiát fektetünk bele.

A munkálatok során arra figyelni kellett, hogy mivel élő növényekkel készülnek, fontos a helyes megválasztásuk, a megfelelő méret, vízigény, fényigény, hogy kinti vagy szobai növény-e és minden esetben a jó vízelvezetés.

Az, hogy mennyi ideig tart, mire egy-egy elkészül, attól függ, mit teszünk bele és hogy már összeállt-e a fejünkben, hogy mit is szeretnénk pontosan. Ha csak boltban kapható kész termékeket rakunk bele, akkor nagyon hamar megy. Ebben az esetben 30-60 perc maximum. Viszont, ha otthon saját magunk készítünk minden kiegészítőt, akkor akár napokba is telhet, mire minden kész és a helyére kerül.

Ami a költségeket illeti, azok is nagyon változók. Az üzletben vásárolt anyagok, kiegészítők, figurák nem túl olcsók, de aki keres, az talál szuper dolgokat jó áron. De akár körbe is lehet nézni a padláson, a gyerek rég nem használt apró játékai között, mert itt is kincsekre találhat az ember, ha minikert készítésére adná a fejét.

Egy-egy darab árát tehát nem nagyon lehet meg határozni. Az otthon talált régi levesestálból, a kertünkből leszedett virágból, a padláson talált kincsekből, a kis boros dugókból készített székecskék, a pár színes kavics – amelyekből szerintem egy tipikus minikert áll, bárkinek bármikor elkészíthető mondhatni ingyen. A másik véglet meg akár a csillagos ég…

Köszönjük Krisztinának a beszámolót, biztosak vagyunk abban, hogy sokan kedvet kaptak tündérkert készítéséhez.