Kreatív környezetvédelem.

Nagy-Balássy Anna többek között kiürült állateledeles zacskókat, zsákokat hasznosít újra, táskát, szatyrot, övtáskát, neszesszert varr belőlük. Amellett, hogy praktikusak, mutatósak is. A következőkben Annától ismerhetjük meg a részleteket.

Az elmúlt években elkezdtem sokkal környezettudatosabban élni, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy amiket a kukába dobunk, azoknak lehetne egy második esélyt adni. Sokmindent hasznosítottam, hasznosítok újra. 9 évig tanítóként tevékenykedtem, és a gyerekekkel is rengeteg dolgot készítettünk újrafelhasznált anyagokból.

Egy volt tanítványomék hoztak egyszer egy olyan szatyorban be valamit a suliba, ami kávészacskókból készült. Már akkor gondoltam, hogy ez milyen szuper ötlet.

Kisfiam születése után részt vettem egy varrótanfolyamon, és azóta folyamatosan kísérletezem különböző anyagokkal. Először kávészacskókkal kezdtem, aztán különböző csomagolóanyagokkal (chips-es zacskó, csokipapír) folytattam, és jelenleg a kutya- és macskatápos zacskók vannak terítéken.

Egy ismerősöm lyukas gumimatracokból és karúszókból készít táskákat, neszesszereket, ő is nagyon motivál, hogy mindig újabb és újabb dolgokat találjak ki.

Igyekszem olyan alapanyagokkal dolgozni, amik vannak, hogy ne kelljen új dolgot venni hozzájuk. Pl. gyakran használok leselejtezett táskákból kifejtett cipzárt, hevedert, csatokat. De ha épp nincsenek ilyenek “készleten”, akkor ezeket kell pluszban beszereznem.

Az alapanyag határozza meg elsősorban, hogy mi készüljön belőle. Ha egy szép nagy kutya- vagy macskaminta van a zsákon, akkor egy nagy szatyor készül belőle. Ha apróbb minta van rajta, akkor neszesszer, ajándékzacskó vagy övtáska. Ha bélelt szatyrot készítek, akkor a bélés pl. zuhanyfüggönyből vagy takarófóliából készül.

Először felvágom a zsákot. Szivaccsal letörlöm, majd illóolajos vattával átkenem. Ezután – attól függően, hogy mi készül belőle – méretre vágom. Ha szatyor készül, akkor a pántjait felvarrom, majd körbevarrom az oldalait, kifordítom és kész is.

Mivel minden zsák kicsit más minőségű anyagból készül, van olyan, amelyik a kifordítás során kiszakad. Fontos odafigyelni arra, hogy ilyen anyagoknál nagyobb kifordítónyílást kell hagyni, illetve vékonyabb tűvel kell varrni. Előfordult, hogy pár tűm beletört, de szerintem ennyi “áldozatot” megér.

Egy kicsi egyszerű zacskó 1 óra alatt elkészül, de mondjuk egy nagyobb bélelt szatyor 3-4 órát is igénybe vesz.

A legfontosabb célom, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk. Ezért igyekszem a szemétből kincset csinálni (utalok itt a Spektrum Home tévécsatorna Szemétből kincs című műsorára, ami rendkívül inspiráló számomra).