Egyedi darab.

Holl Mariann néhány év elteltével olyan szinten gyakorolja a bútorfelújítást, hogy már megbízásokat is kap. Nem rég egy 3D mintával díszített komódot mutatott be, mellyel kapcsolatban megkértük, hogy meséljen a felújítás részleteiről.

Több mint hat éve kezdtem komolyabban foglalkozni bútormegújítással (bútorhangolással).
A Bakonyban visszavásároltam a nagyszüleim házát és annak berendezéséhez kerestem olcsó, de jó stílusú bútorokat. Ezeket az adott térben egymáshoz igazítva színben és stílusban festettem át vagy éppen csiszoltam eredeti állapotára. Egyre több bútor készült, aminek egy részét a családomnak, a barátaimnak adtam. Közben az ismerőseim felfigyeltek a tevékenységemre és páran megkértek egy-egy munkára.

A háromajtós, 3D felületű komód is egy felkérésre készült. Ami lényeges volt, hogy retro bútor legyen, ami legalább 160 cm hosszú és 40 cm mély. A komód három ajtajára nagy, barokk jellegű mintát kért a csodás házban élő barátnőm. Egy amerikai dizájnbútor szalon kínálatában volt egy meghökkentően mutatós szekrény. A mintát megküldtem egy tehetséges lézer technikával dolgozó ismerősömnek, aki szépen megszerkesztette és kivágta.

A bútor minden elemét letisztítottam, finoman megcsiszoltam és világos waxszal kezeltem. Az ajtólapokon a ráhelyezett stencilt folyékony fával kitöltöttem. Száradás után csiszoltam. Visszahelyeztem a stencil lapot és egy világos krétafestékkel faerezetet készítettem. Befejezéseként ezt is waxoltam.

A bútor 20 000 Ft volt, a két stencil, a festék, a wax és a csiszoló szivacs megközelítően szintén 20 000 Ft.

A bútor egyedi és különleges lett. Két-három napig dolgoztam vele. A folyékony fa száradási idejét fontos volt megvárni, hogy amikor a stencilt felhelyeztem a felületre, ne sérüljön a mintázat.

Mariann munkái követhetők Facebook oldalán.