Egy csipetnyi mediterrán életérzés.

Az amfora eredetileg az ókori Görögországban általánosan elterjedt magas, jellemzően fülekkel rendelkező, szűk nyakú cserépedény volt. Különböző italokat, terményeket, gabonát tároltak és szállítottak benne, és a karcsútól a hasasig, a talpastól a lefelé elkeskenyedőig számos eltérő formában létezett. Évszázadokon át a legközkedveltebb tárolóedények között tartották számon.

Bár eredeti funkciója mára háttérbe szorult, semmi akadálya annak, hogy dekoratív, amfora alakú cserépedényekkel tegyük a kertünket változatosabbá, hangulatosabbá. Remekül illenek a kert legkülönbözőbb részeibe: sziklakertekbe, előkertbe, virágágyásba, csobogók, szökőkutak mellé. Az árnyékos szegleteket, kerítések tövét, téglafalak alját, kőpárkányok tetejét is szépen díszítik, de elhelyezhetjük egy terebélyesebb lombú fa alá a talajtakaró növényzet közé is. Lépcsősorokon, falfülkékben, kerti ösvények mentén is igen mutatós.

Továbbá virágcserépként is felhasználhatjuk, ha különböző kisebb növényeket, például kövirózsát, egynyári virágokat ültetünk az amforába.

Íme 21 inspiráló megoldás, amelyekből ötletet meríthetünk: