Dekoratív kép.

Koroncz Eszter a fiók mélyén lapuló apróságok felhasználásával bájos, nyuszis képet készített. A következőkben Esztertől tudhatjuk meg a kép történetét.

Alapvetően gyes-es anyukaként 1,5 éve kezdtem el kavicskép-festményeket készíteni, mivel korábban nagyon megtetszett egy ilyen kép, és nagyon szeretem a köveket. Aztán a tavalyi ovis jótékonysági karácsonyi vásárra festettem pár kisebb díszt a városunkról, Balatonalmádiról téli kivitelben, a város nevezetes épületeiről. Ezek a díszek több embernek megtetszettek, így még kérésre festettem többeknek.

A karácsonyi díszek és a többi képem alapján keresett meg egy ismerősöm, hogy készítenék-e neki egy nyuszis képet, melyet ajándékba szán. A képen a nyúl volt a legfontosabb szereplő, de valahogy apró kavicsokból sehogy sem tudtam elképzelni, így jött, hogy gyöngyökből, gombokból és egyéb mütyürökből fogom elkészíteni a képet. Ezekből a dolgokból szinte mindenki fiókjában sok nem használt felgyülemlik az évek során.

Amire szükség volt

  • Rétegelt lemez,
  • akril festék,
  • akrillak,
  • modellező gyurma,
  • sógyurma,
  • újrahasznosított és új gombok, gyöngyök, egyéb ékszerek,
  • epoxi ragasztó.

Ebből nyilván a rétegelt lemezt, modellező gyurmát plusz egy-két új gombot meg kellett vásárolni, de festékem és ragasztóm már volt itthon.

Így készült

Amikor már láttam, hogy milyen alapanyagokat sikerült összeszednem a mozaikhoz, elkezdtem pakolgatni az elemeket, majd elmentem a gombos boltba, hogy beszerezzek olyan színvilágú darabokat, melyekkel összehangolhatom a különböző területek színeit. Illetve nagyon fontos volt a nyúl szeme, ehhez különböző darabokat is kipróbáltam mire az ideálisat megtaláltam.

Megvolt a nyúl egy asztallapon egy papírlapból kivágott sablonra összerakva, viszont a gombok, gyöngyök, egyebek különböző vastagságúak voltak, ezért hogy jól mutasson és kb. egy síkban legyen, szükségem volt egy “ágyra”, amibe belehelyezem őket. Az ötlet kipróbálására először gyerekeim sógyurmáját használtam. Kisodortam a gyurmát kb. 0,5 cm vastagságúra, kivágtam nyúlalakúra, és belenyomkodtam a gombokat és a többit. A sógyurma viszont nem tartós, ezért beszereztem modellező gyurmát, mely szobahőmérsékleten szilárdra köt, és onnantól ragasztható, festhető. A modellező gyurmát szintén kisodortam, majd ugyanúgy elhelyeztem benne az elemeket, melyeket a gyurma megkötése után le is szedtem. Így a gyurma úgy szilárdult meg, hogy benne volt a gomb, gyöngy stb. mélyedése. Ezt követően epoxi ragasztóval minden elemet egyesével a helyére ragasztottam.

Így elkészült maga a nyúl, ami nagyon sok színű és hangsúlyos lett, ezért egyértelmű volt, hogy valami egyszerűbb hátteret kell festenem hozzá. Így jött a holdfényes éjszaka ötlete, melyet rétegelt falemezre festettem akril festékkel. Erre az alapra ragasztottam fel a nyulat, szintén epoxi ragasztóval.

A kavicsképeknél sokszor van olyan, hogy valaki egy számára fontos helyszínről hoz egy darabkát, és a háttérbe megfestem a helyet, az előtérbe pedig a kavicsokból, kagylókból állítom össze a kép szereplőit. Ennél a technikánál még az a jó, hogy akár megőrizhetünk számunkra kedves dolgokat, pl. nagymama régi bizsuját úgy, hogy valami új lesz belőle, ami mivel új kontextusba lett helyezve, ismét előtérbe kerül, és nem a szekrény mélyén lapul.

Eszter munkái követhetők Facebook oldalán és az Instagramon is.