Egyedi alkotások.

Akár olyan tárgyakat is feldobhatunk ezzel a technikával, melyeket félretettünk, hogy majd jók lesznek valamire, de egyébként (már) nem használunk. Galacsné Uresch Renáta gyurmával és akrillal díszített tárgyak munkafolyamatát mutatja be.

Süthető gyurmával díszített és akrillal festett bögréket készítek. A kreativitás mindig is az életem része volt. Iskolás koromban sok versenyen értünk el helyezéseket a tesóimmal, rajzszakkörre jártunk, azután valahogy évekig nem foglalkoztam komolyabban semmi ilyesmivel. Az egyetemen a matematika és a fizika irányába mentem, de mindig is hiányzott az életemből az alkotás és valahogy kerestem azt, ami én vagyok. Próbálkoztam sok dologgal, újságpapírból kosarakat fonni, karácsonyi dekorációkkal, pár éve pedig vízipipa üvegekre már festettem mintákat ajándékba, de igazán ebbe az új dologba kezdtem belevetni magam, ünnepekkor pedig asztaldíszeket készítek. A gyurma ötlete inkább innen jött, mert kitaláltam, hogy magam alkotnám meg a figurákat az asztali díszekhez, s régebben készítettem ékszereket is.

A bögre ötlet onnan jött, hogy egy kolléganőm (Zizidekor) GYED alatt elkezdett mandalákat pöttyözni bögrére, és mikor én is GYED-en voltam a kislányommal, gondoltam kipróbálom, kidekorálom a csupasz bögréket. Tavaly Szeptemberben vettem gyurmát és festéket, majd alkotni kezdtem. Azután ismerősi körben érdeklődni kezdtek, hogy rendelésre is készítek-e, elkezdtem ajándékba is gyártani, szülinapokra, amiket kreatív oldalakra is feltettem, és valahogy kialakult.

Amire szükség van

  • süthető gyurma (FIMO-t használok)
  • hegyes kés, vagy szike
  • pontozótű készlet (ebben van henger is, amivel nyújthatod a gyurmát)
  • szilikon lap, amin dolgozol
  • kétkomponensű epoxi ragasztó
  • akár festék, ha olyan készül (én akrilt használok)
  • egy alap: lehet ez bögre, evőeszköz, kicsi tálka, üvegpohár, bármi
  • szilikon ecset (én nemrég rendeltem egy régi gyurmás javaslatára, hogy ne legyen ujjlenyomatos a figura, ezzel lehet finomítani)

Így készülnek

Fogom az alapot, erre formázom a gyurmából a figurát az ujjaimmal, késsel, pontozó készlet elemeivel. Ha kész, előmelegített sütőbe teszem a bögrét, 45 percig sütöm. Amint kihűlt a bögre, óvatosan lepattintom a dekorációt, zsírtalanítom a bögrét és kétkomponensű epoxi ragasztóval visszaragasztom a figurát.

Igazából a ragasztásra érdemes nagyon odafigyelni, mert ha megköt, ott javításra mód már nincs. Én egyszer próbáltam, mert elcsúszott a figura, azóta nagyon odafigyelek, hogyan fektetem le, hogy ne csússzon el az alapon.

Amit már többször elkészítettem, viszonylag hamar megvan. Mondjuk első alkalommal lehet egy óra egy egyszerűbb is, de legutóbb 2 óra alatt elkészültem 5 db Alien figurás bögrével, azután van a sütés, majd a ragasztás. Ez utóbbi nem a kedvencem, de fontos része a munkálatoknak. Szeretem a kihívásokat.

Most készültem a kisfiamnak egy szettel, amiben van tányér, kanál, bögre, Thomas mánia van a porondon, de tervezem bővíteni a repertoárt, hogy legyen választék.

Ez az oldalam, bátran ajánlom, tematikusan albumokba szedtem az alkotásaimat: Bögreni Fantáziakuckója