Megszólalásig hasonlítanak vesszőből készült társaikra, azonban ezek a kosarak egytől egyig újrahasznosított papírból készülnek.

Szabó Zita gyönyörű munkáira egy facebook posztban lettünk figyelmesek.

Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan készülnek a kisebb-nagyobb tárolókosarak, milyen alapanyagokra van hozzájuk szükség és legfőképp milyen tudásra. Mindezekkel kapcsolatosan az alábbiakat mesélte el nekünk:

A papírfonással az interneten találkoztam először. Rengeteg videót megnéztem, aztán belevágtam. Nagyjából 3 év alatt, amióta ezzel foglalkozom, megközelítőleg 200 darab kosár, doboz stb. került ki a kezeim közül.

Bármit meglehet fonni papírból. Leginkább kaspókat, fedeles dobozokat, játéktárolókat szeretek fonni.

Elég hosszú folyamat, míg egy kosár elkészül. Az újságot rokonok, ismerősök adják, cserébe kosárkát kapnak. A lapoknak csak a fehér szélét használom fel, mert a betűket a festék nem takarja el. Az újságok többi része papírgyűjtésbe megy. Általában 5-6 órát vesz igénybe egy darab elkészítése. Persze ez a nagyságától is függ.

Pálcákat kell előkészíteni 8-10 cm-es papírcsíkokból, amiket vékony hegesztőpálcára tekerek. Ezután festeni kell, ehhez ruhafestéket használok.

Ha kész a kosár, vízzel hígított faragasztóval kenem le az egészet. Mire megszárad, tartóssá, keménnyé teszi a kosarat a ragasztó. S hogy még szebb legyen, kap egy réteg vízzel hígítható lakkréteget.

A dobozok fedelei kartonlapra dekupázs vagy más néven szalvétatechnikával készülnek.

Sok készül ajándékba, és mindenki örül neki. Néha megkeresnek különböző kívánságokkal, én pedig szívesen elkészítem azokat.

Ez a hobbim, imádom csinálni. Türelemre, kreativitásra tanít, és fejleszti a szépérzéket. Időigényes, de csodaszép hobbi. Ajánlom mindenkinek, mert sikerélményt ad, ami csodákra képes.

Köszönjük Zitának a részletes beszámolót, egészen biztosan megpróbálkozunk a technikával!