Aki panelban él vagy élt korábban, az megtapasztalhatta a sajátosságait.

A lakótelepek jellegzetessége, hogy akkor is ismerjük a körülöttünk lakók szokásait, ha személyesen nem is ismerjük őket. Tudjuk, hogy ki mit főz, mikor megy fürödni, épp felújítja a lakását, milyen konfliktusok tarkítják az életét, éhes a kisbabája, esetleg magányos a kutyája.

Bizonyos esetekben akaratlanul még az intimebb titkaik is a tudomásunkra jutnak. A falakon át elég nagy az áthallás, ráadásul a csővezetékek sokszor tisztán kivehetően viszik a hangot. Ez elég bosszantó tud lenni, ha más ritmusban élünk, és a szomszédok épp akkor buliznának, amikor mi pihennénk. Ellenkező esetben viszont jól is tud jönni, ha baj van.

Egy nagyszombati néni ennek az áthallásnak köszönhette, hogy hamar a segítségére siettek. Az idős hölgy ugyanis megcsúszott és elesett a kádjában, nem tudott felállni, így segítségért kezdett kiabálni, amit az egyik szomszéd a csöveken keresztül meghallott. A segélykiáltást hallva nem volt rest értesíteni a rendőröket, akik a kiérkezést követően a tűzoltókkal közösen behatoltak a lakásba és segítettek a bajba jutott nőnek. Miután kiemelték a kádból a nénit, értesítették a fiát a történtekről, és köszönetet mondtak a bejelentőnek, aki nem becsülte alá a helyzetet és a hallottak alapján tárcsázta a segélyhívót.

Forrás: Paraméter